Wielkopolscy producenci golonki peklowanej już w listopadzie ubiegłego roku wystąpili w tej sprawie do Ministerstwa Rolnictwa. To zaś przekazało ich pismo do Głównego Inspektora Sanitarnego, jako odpowiedzialnego za bezpieczeństwo żywności, by nadało sprawie bieg w Komisji Europejskiej. Sprawa jest w toku.
Jednak, jak wynika z pisma Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, zdaniem ekspertów, w zakresie dodatków do żywności Polska może zostać poproszona o przedstawienie badań laboratoryjnych określających zawartość azotynów w golonce przeznaczonej do sprzedaży. Ci producenci, którzy takie badania wykonywali zostali poproszeni o przekazanie informacji o tym do Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Ci producenci, którzy dotąd takich badań nie przeprowadzali powinni je wykonać w najbliższym czasie. Jak informuje Ministerstwo przede wszystkim dotyczy to peklujących golonkę metodą zalewową.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?