1/6
Choć wiosną nie ma zbyt wielu wyrastających grzybów, można...
fot. pixabay.com/Pat_Photographies

Choć wiosną nie ma zbyt wielu wyrastających grzybów, można spotkać ciekawe okazy, np. smardze.

2/6
Ze względu na ocieplenie klimatu, pierwsze smardze widać w...
fot. pixabay.com/bethL

Smardz

Ze względu na ocieplenie klimatu, pierwsze smardze widać w marcu, niekiedy w lutym. Grzybów nie można zbierać w lasach, jedynie w konkretnym miejscach, jak ogrody czy szkółki leśne.

3/6
Gęśnica wiosenna wcześniej nosiła nazwę majówki wiosennej....
fot. Wikimedia Commons/public domain

Gęśnica wiosenna

Gęśnica wiosenna wcześniej nosiła nazwę majówki wiosennej. Pojawia się już w kwietniu, można ją zbierać do czerwca. Kapelusze mają białą lub kremową barwę, a sam miąższ jest mięsisty. O ile grzyb zalicza się do jadalnych i dość smacznych, często jest zarobaczony, a znalezienie „czystego” okazu jest trudne.

4/6
Kurczak z lasu? Tak mówi się o żółciaku siarkowym. Pierwsze...
fot. pixabay.com/congerdesign

Żółciak siarkowy

Kurczak z lasu? Tak mówi się o żółciaku siarkowym. Pierwsze huby pojawiają się w maju, nie da się ich przeoczyć. Intensywny kolor i miejsce występowania – pnie drzew, przyciągają uwagę. Nadają się do spożycia, jednak tylko po obróbce termicznej, surowe szkodzą. Warto też wybierać młode osobniki, te starsze nawet po przyrządzeniu nie smakują dobrze.

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Tragiczny wypadek na DK10 pod Choszcznem. Zginął traktorzysta [ZDJĘCIA]

Tragiczny wypadek na DK10 pod Choszcznem. Zginął traktorzysta [ZDJĘCIA]

Rysie poszły w las na terenie Nadleśnictwa Połczyn. Trwa przywracanie ich naturze

Rysie poszły w las na terenie Nadleśnictwa Połczyn. Trwa przywracanie ich naturze

Walka jest nierówna. Arktyczny mróz zaatakował kwiaty, drzewa i krzewy owocowe

Walka jest nierówna. Arktyczny mróz zaatakował kwiaty, drzewa i krzewy owocowe

Zobacz również

Tragiczny wypadek na DK10 pod Choszcznem. Zginął traktorzysta [ZDJĘCIA]

Tragiczny wypadek na DK10 pod Choszcznem. Zginął traktorzysta [ZDJĘCIA]

Robisz ognisko? Uniknij tego prostego błędu, przez który kiełbaski będą gorzkie

Robisz ognisko? Uniknij tego prostego błędu, przez który kiełbaski będą gorzkie