Smak i świeżość
- Kochamy truskawki przede wszystkim za smak. Ich jedzenie to wielka przyjemność i zastrzyk zdrowia dla całego organizmu. Polskie truskawki to są owoce świeże, dzisiaj zrywane jutro rano, czy wieczorem jeszcze tego samego dnia, wyjeżdżają do sklepów. Są nieporównywalne z owocami importowanymi, które – państwo zdają sobie sprawę - przebywają długą drogę i tak naprawdę to jemy owoce, które były zrywane tydzień wcześniej – Aldona Radola, plantatorka truskawek.
Jemy je coraz częściej
13 proc. Polaków deklaruje, że w ubiegłym roku jedli truskawki częściej niż w poprzednich latach.
Korzyści dla zdrowia
- Korzyści wynikające ze spożywania truskawek są nieocenione. Truskawki zawierają znacznie więcej witaminy C niż owoce cytrusowe. Jedna szklanka pokrojonych truskawek, ok. 100 g, zawiera 60 mg witaminy C. To jest dzienne zapotrzebowanie dla osoby dorosłych. Walorem powszechnie docenianym jest ich smak – mówi Andrzej Walczak z Kalisza, producent pierwszych w sezonie truskawek szklarniowych.
Ulubione owoce
Truskawki to ulubiony owoc Polaków. W ubiegłym sezonie najchętniej jadło je 32 proc. badanych.