Wytwórcy zdrowej żywności sprzedają ją bezpośrednio, korzystając z Facebooka, ogłoszeń na OXL czy ogłaszając się na stronie internetowej E-bazarek. Ofert jest sporo. Renesans przeżywają też targowiska.
Ser Olszański z Gospodarstwa Rolnego Oksany Tomaszewskiej w Olszance (powiat sokólski / gmina Suchowola) - 28 zł/kg
Gospodarstwo oferuje nabiał - a mianowicie sery podpuszczkowe dojrzewające,sery wędzone, wiejskie masło, twarogi. Prodkty nie zawierają żadnych konserwantów i robione są metodą tradycyjną. Mleko do produkcji pozyskuje się od własnych krów, w żywieniu których nie ma żadnych kiszonek, granulatów i innych dodatków do pasz. W okresie od maja do października krowy są wypasane na łące i w żywieniu krów jest tylko trawa. W okresie zimowym podajemy krowom suche siano i śrutę zbożową wyprodukowaną w gospodarstwie, co korzystnie wpływa na smak produktów.
Wędzony troć - Sieja. Sklep rybny, wędzarnia ryb / Sławomir Maciejunas - Sejny - 50 zł/kg
SĘKACZE I MROWISKA - Gospodarstwo Rolne / Ewa Kiersznowska z miejscowości Szymany (powiat grajewski / gmina Grajewo) - 36 zł/kg
Domowy wypiek sękaczy i mrowisk na bazie jaj wiejskich z własnego gospodarstwa rolnego i masła śmietankowego 82 proc., bez polepszaczy i konserwantów.