1/5
Dawniej w każdym gospodarstwie trzymano po 2-3 świnie, a z...
fot. Agata Wodzień-Nowak

Dawniej w każdym gospodarstwie trzymano po 2-3 świnie, a z ich mięsa przygotowywano kiełbasy i inne wyroby masarskie. Świniobicie odbywało się kilka razy w roku: na Wielkanoc i Gody, na małe przyjęcia rodzinne, komunie, chrzciny oraz wesela.

2/5
Kiełbasa kurpiowska po schłodzeniu nadaje się bezpośrednio...
fot. Agata Wodzień-Nowak

Kiełbasa kurpiowska po schłodzeniu nadaje się bezpośrednio do spożycia bądź można ją przechowywać w zimnym pomieszczeniu zawiniętą w ściereczkę lub papier, dzięki czemu długo zachowuje swoją świeżość

3/5
Kiełbasa swojska biłgorajska od dziesiątków lat gości na...
fot. Agata Wodzień-Nowak

Kiełbasa swojska biłgorajska od dziesiątków lat gości na stołach mieszkańców Ziemi Biłgorajskiej. Przy jej produkcji w rodzinnych gospodarstwach rolnych stosowane są miejscowe, stare przepisy przekazywane z pokolenia na pokolenie. Od lat 60-70. XX wieku nie zmieniono receptury, składu surowców, sposobu wytwarzania i wędzenia.

4/5
Kiedyś świniobicie odbywało się raz w roku w zimie. Ze...
fot. Agata Wodzień-Nowak

Kiedyś świniobicie odbywało się raz w roku w zimie. Ze względu na trudności w przechowywaniu mięsa, część mięsa wędzono, a część wkładano do weków lub kamiennych garnków i zalewano smalcem

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Robisz ognisko? Uniknij tego prostego błędu, przez który kiełbaski będą gorzkie

Robisz ognisko? Uniknij tego prostego błędu, przez który kiełbaski będą gorzkie

Ten ciągnik obrabia ziemię bez kierowcy. To pierwsza taka maszyna w Polsce

Ten ciągnik obrabia ziemię bez kierowcy. To pierwsza taka maszyna w Polsce

Andrzej z Plutycz zdradza plany na przyszłość. Na polu pojawił się prawdziwy potwór

Andrzej z Plutycz zdradza plany na przyszłość. Na polu pojawił się prawdziwy potwór

Zobacz również

Martwe krowy pod Włocławkiem! Gospodarz usłyszał zarzut znęcania się nad zwierzętami

Martwe krowy pod Włocławkiem! Gospodarz usłyszał zarzut znęcania się nad zwierzętami

W polskich lasach pierwsze borowiki i maślaki. Pogoda zaskoczyła grzybiarzy

W polskich lasach pierwsze borowiki i maślaki. Pogoda zaskoczyła grzybiarzy