5/9
- Kalkulacja sklepowych cen i chęć zaoszczędzenia to również...

Robiąc przetwory chcemy zaoszczędzić

- Kalkulacja sklepowych cen i chęć zaoszczędzenia to również czynniki, które determinują działania Polaków. Niewiele mniej niż jedna piąta ankietowanych osób twierdzi, że przygotowuje przetwory, ponieważ chce zaoszczędzić i obniżyć koszty zimą – zaznacza Anna Karasińska, Ekspert ds. Badań Rynkowych. Jedynie 11% badanych stwierdziło, że robienie przetworów nie opłaca się, ponieważ w sklepach można kupić tańsze produkty. Blisko połowa, bo aż 43% tłumaczy, że nie planuje przygotować słoików na zimę ze względu na brak czasu – dodaje Anna Karasińska.

6/9
Liczba osób, które zamierzają przygotować przetwory jest...

Na wsi łatwiej o świeże owoce i warzywa

Liczba osób, które zamierzają przygotować przetwory jest zależna od miejsca zamieszkania oraz możliwości dostępu do owoców i warzyw pochodzących ze źródeł godnych zaufania. Zimowe weki cieszą się największą popularnością wśród mieszkańców wsi, 85% z nich przygotowuje przetwory, w dużych miastach – 63% Co interesujące, aż 75% badanych, którzy deklarują przygotowanie przetworów, wykorzystuje swoje zbiory.

Z własnych plonów, pochodzących z przydomowego ogródka czy sadu korzystają głównie osoby młode – 83% osób w wieku 25-39 lat oraz 92% osób żyjących na wsi.

7/9
- Coraz częściej stawiamy na świadome wybory i naturalne...

Wybieramy naturalne składniki

- Coraz częściej stawiamy na świadome wybory i naturalne składniki. ¾ ankietowanych twierdzi, że przyrządzi przetwory, wykorzystując własne plony z działki, sadu lub pola. Mniej niż połowa, bo 40% badanych osób wskazuje na zakupy w sklepie, na bazarze czy targowisku. Trzecią najczęstszą odpowiedzią wśród respondentów było grzybobranie – 30% utrzymuje, że do przygotowywania zapasów sięgnie po samodzielnie zebrane grzyby – mówi Karolina Łuczak, kierownik biura prasowego i komunikacji wewnętrznej w Provident Polska.

8/9
Planując przygotowanie przetworów, Polacy kierują się zasadą...

Słoiki dla całej rodziny, czasem w prezencie

Planując przygotowanie przetworów, Polacy kierują się zasadą zaopatrzenia się w jak największą ilość, zaspokajającą bieżące potrzeby i zapewniającą zapasy na zimę. 38% badanych przyznaje, że przygotuje taką ilość przetworów, by wystarczyła na zimę dla całej rodziny. Dominują w tej grupie gospodarstwa domowe zamieszkałe przez pięć i więcej osób (51%) oraz osoby w wieku 25-39 lat (49%). Są jednak i tacy, którzy preferują niewielkie przetwory, ograniczające się do kilku słoików. To głównie osoby młode w wieku 15-24 lat, żyjące w pojedynkę. Najbardziej szczodrzy są jednak seniorzy – 36% osób w wieku powyżej 59 lat zamierza przygotować taką ilość, która zaspokoi rodzinne zapotrzebowanie i umożliwi przekazanie części słoików w prezencie.

Kontynuuj przeglądanie galerii
WsteczDalej

Polecamy

Ten ciągnik obrabia ziemię bez kierowcy. To pierwsza taka maszyna w Polsce

Ten ciągnik obrabia ziemię bez kierowcy. To pierwsza taka maszyna w Polsce

Jak zyskać szczęście, nawet jeśli nie znasz symboliki podkowy?

Jak zyskać szczęście, nawet jeśli nie znasz symboliki podkowy?

Potężna kolejka przed poznańską galerią! Rośliny rozeszły się jak "świeże bułeczki"

Potężna kolejka przed poznańską galerią! Rośliny rozeszły się jak "świeże bułeczki"

Zobacz również

IMGW znów ostrzega: będą przymrozki. Sadownicy i ogrodnicy liczą straty

IMGW znów ostrzega: będą przymrozki. Sadownicy i ogrodnicy liczą straty

Drzewa owocowe kwitną szybciej. Czy przymrozki mogą im jeszcze zaszkodzić?

Drzewa owocowe kwitną szybciej. Czy przymrozki mogą im jeszcze zaszkodzić?