9/11
Borowik szlachetny
Borowiki potocznie zwane są prawdziwkami. Od niezbyt atrakcyjnych smakowo goryczaków różni ich trzon. U borowika szlachetnego jest on jaśniejszy, grzyb po dotknięciu nie zmienia też koloru. Smakosze cenią go za intensywne walory smakowe.
10/11
Borowik ceglastopory a grubotrzonowy
Wśród borowików zgubą może okazać się poszukiwanie ceglastoporego. On jest jadalny, ale jego wizualny brat-bliźniak borowik grubotrzonowy uważany jest za lekko trujący. Od kilku lat nazywa się go gorzkoborowikiem żółtoporym. Jeśli nie mamy pewności, lepiej nie zabierać tego grzyba do domu.
11/11
Jak wygląda borowik ceglastopory?
Charakteryzują go czerwone zabarwienia, co czasem bywa mylące dla grzybiarzy - kojarzą go z trującymi borowikami szatańskimi. Po dotknięciu lub uszkodzeniu często sinieje.