9 z 12
![Borowiki potocznie zwane są prawdziwkami. Od niezbyt...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/51/50/62fb872d002a2_o_large.jpg)
fot. 123rf/natalianekrasova
Borowik szlachetny
Borowiki potocznie zwane są prawdziwkami. Od niezbyt atrakcyjnych smakowo goryczaków różni ich trzon. U borowika szlachetnego jest on jaśniejszy, grzyb po dotknięciu nie zmienia też koloru. Smakosze cenią go za intensywne walory smakowe.
10 z 12
![Wśród borowików zgubą może okazać się poszukiwanie...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/33/4a/62fb80dee2691_o_large.jpg)
fot. Jerzy Opioła/praca własna/CC BY-SA 3.0/Wikimedia Commons
Borowik ceglastopory a grubotrzonowy
Wśród borowików zgubą może okazać się poszukiwanie ceglastoporego. On jest jadalny, ale jego wizualny brat-bliźniak borowik grubotrzonowy uważany jest za lekko trujący. Od kilku lat nazywa się go gorzkoborowikiem żółtoporym. Jeśli nie masz pewności, lepiej nie zabieraj tego grzyba do domu.
11 z 12
![Charakteryzują go czerwone zabarwienia, co czasem bywa...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/74/93/62fb87edc38f8_o_large.jpg)
fot. Jerzy Opioła/praca własna/CC BY-SA 3.0/Wikimedia Commons
Jak wygląda borowik ceglastopory?
Charakteryzują go czerwone zabarwienia, co czasem bywa mylące dla grzybiarzy - kojarzą go z trującymi borowikami szatańskimi. Po dotknięciu lub uszkodzeniu często sinieje.