Każdy z gatunków charakteryzuje się delikatnym mięsem i można go łączyć z wieloma dodatkami.
Ryba z frytkami to nadmorski klasyk często serwowany w okresie wakacyjnym.
Dorsz jest delikatną rybą, której dodatki nie powinny zabijać smaku. Wśród cenionych przepisów są m.in. dorsz smażony na maśle, dorsz pieczony w cieście z warzywami, dorsz w sosie szpinakowym, dorsz grillowany z cukinią. Rybę można podać z ziemniakami, makaronem lub kaszą.
Pulpeciki z ryby? Czemu nie! Z mięsa wielu gatunków można stworzyć szybki, zdrowy i smaczny obiad. Zmielone mięso należy połączyć z namoczoną w mleku bułką, jajkiem, przyprawami i bułką tartą. Uformowane kuleczki można smażyć, dusić lub piec. Do kotlecików z łososia będzie pasował sos pomidorowy, do tych z dorsza lepiej wybrać łagodniejszą polewę, np. maślaną lub koperkową.