Koncertowało 12 kapel ludowych: Bachórzanie, Kmiecie, Przewrotniacy, Kurasie z Lubziny, Młode Kurasie, Graboszczanie, Dynowianie, Pogórzanie, Młoda Harta, Widelanie, Malawianie i Kapela ludowa z Futomy - wylicza Alicja Budyka z GOK w Błażowej.
Po ocenie autentyczności repertuaru i poziomu artystycznego wykonania skocznych oberków, polek, sztajerków i walczyków, jury przyznała I nagrodę dla Kapeli Ludowej MŁODA HARTA, II nagrodę dla Kapeli Ludowej z FUTOMY III nagrodę dla Kapeli Ludowej KURASIE oraz równorzędną III nagrodę dla Kapeli Ludowej BACHÓRZANIE. Pozostałe kapele otrzymały wyróżnienia.
Smakosze tradycyjnych potraw mogli zakosztować potraw przygotowanych według starych przepisów, a eksperci sztuki kulinarnej wybierali „Potrawę Roku”.
Nagrody i wyróżnienia ufundował dyrektor WDK w Rzeszowie, Starostwo Powiatowe w Rzeszowie i GOK w Błażowej.