1/6
Pieczywo to źródło wielu składników odżywczych. Białe...
fot. Karolina Misztal/Polska Press

Chleb na zdrowie?

Pieczywo to źródło wielu składników odżywczych. Białe uznawane jest za kaloryczne, z kolei ciemne ma wielu zwolenników wśród osób prowadzących zdrowy tryb życia. Na korzyść razowych czy pełnoziarnistych wypieków przemawia ich przyswajalność witamin, magnezu, potasu czy cynku.

2/6
Polska jest krajem chlebolubnym. Wciąż jednak istnieje sporo...
fot. Karolina Misztal/Polska Press

Polacy uwielbiają pieczywo

Polska jest krajem chlebolubnym. Wciąż jednak istnieje sporo mitów na temat spożywania pieczywa. Warto wiedzieć, że chleb stanowi waży element żywienia. Obecnie ceny mocno poszło w górę, eksperci prognozują, że w tym roku mogą jeszcze wzrosnąć nawet o 10 procent.

3/6
Pełnoziarniste pieczywo dostarcza węglowodanów złożonych,...
fot. Karolina Misztal/Polska Press

Chleb - źródło witamin

Pełnoziarniste pieczywo dostarcza węglowodanów złożonych, błonnika, potasu, magnezu, cynku czy też witamin B. Ciemne chleby pieczone na zakwasie dodatkowo wzbogacają organizm o żelazo. Według dietetycznych wytycznych, przy zapotrzebowaniu ok. 2200 kcal dziennie powinno spożywać się ok. 2-3 kromek o wadze 100 g.

4/6
Najczęściej chleb powstaje z wybranego rodzaju mąki, wody,...
fot. Łukasz Gdak/Polska Press

Idealny przepis na chleb

Najczęściej chleb powstaje z wybranego rodzaju mąki, wody, drożdży lub zakwasu. Dzięki fermentacji zwiększa objętość i po pieczeniu można uzyskać pulchny bochen. Dodatki dozwolone - jedni dodają ziarna, niektórzy warzywa. Pieczenie trwa od 40-45 minut w górę, najlepiej w piekarniku nagrzanym do 220 stopni Celsjusza.

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Martwe krowy pod Włocławkiem! Gospodarz usłyszał zarzut znęcania się nad zwierzętami

Martwe krowy pod Włocławkiem! Gospodarz usłyszał zarzut znęcania się nad zwierzętami

IMGW znów ostrzega: będą przymrozki. Sadownicy i ogrodnicy liczą straty

IMGW znów ostrzega: będą przymrozki. Sadownicy i ogrodnicy liczą straty

W polskich lasach pierwsze borowiki i maślaki. Pogoda zaskoczyła grzybiarzy

W polskich lasach pierwsze borowiki i maślaki. Pogoda zaskoczyła grzybiarzy

Zobacz również

Walka jest nierówna. Arktyczny mróz zaatakował kwiaty, drzewa i krzewy owocowe

Walka jest nierówna. Arktyczny mróz zaatakował kwiaty, drzewa i krzewy owocowe

W polskich lasach pierwsze borowiki i maślaki. Pogoda zaskoczyła grzybiarzy

W polskich lasach pierwsze borowiki i maślaki. Pogoda zaskoczyła grzybiarzy