1/11
Nieprawdziwych informacji na temat produkcji mięsa jest w...
fot. Obraz salofoto z Pixabay

Nieprawdziwych informacji na temat produkcji mięsa jest w internecie coraz więcej. Docierają one także do producentów drobiu i wieprzowiny, którzy zauważają, że szkodzą one wszystkim - zarówno rolnikom, przetwórcom, jak i konsumentom. Omówimy niektóre fakty i mity.

2/11
Producenci drobiu zwracają uwagę na przekłamania dotyczące...
fot. Obraz Igor Ovsyannykov z Pixabay

Producenci drobiu zwracają uwagę na przekłamania dotyczące żywienia kurcząt "byle czym". Czy to prawda, że brojlery są delikatnymi ptakami, których nie można karmić byle jaką paszą?
Wojewódzki Inspektorat Weterynarii w Bydgoszczy wyjaśnia: - Tak brojlery są ptakami wymagającymi bardzo dobrej karmy bytowej. Nad ich żywieniem czuwają specjaliści, którzy dostosowują odpowiednią mieszankę paszową do każdego etapu ich życia. W początkowej fazie rozwoju potrzebują więcej białka i aminokwasów, później natomiast zwiększa się zapotrzebowanie na tłuszcze. Standardowo pasza dla brojlerów występuje w trzech lub czterech wariantach dostosowanych do wieku zwierząt. Na każdym etapie ma idealnie zaspokajać ich potrzeby żywieniowe. Pasza dla brojlerów składa się głównie ze zbóż. Najczęściej są to: kukurydza, pszenica, pszenżyto, czasem dodaje się też owies czy jęczmień. Zapotrzebowanie na białko zaspokajają komponenty roślinne takiej jak soja, czy rzepak. Również tłuszcze w paszach są wyłącznie pochodzenia roślinnego (np. słonecznik). Dodatkowo
w mieszankach znajdują się aminokwasy, witaminy, mikroelementy i enzymy wspomagające trawienie. Stosowane są również paszą z dodatkami probiotyków i prebiotyków. W ich skład wchodzą też naturalne dodatki roślinne (takie jak np. czosnek, czy olejki eteryczne), które pozytywnie wpływają na odporność.

3/11
Czy stosowanie antybiotyków w produkcji drobiu lub...
fot. Obraz Borko Manigoda z Pixabay

Czy stosowanie antybiotyków w produkcji drobiu lub wieprzowiny jest powszechne?
Wojewódzki Inspektorat Weterynarii w Bydgoszczy wyjaśnia: - Stosowanie antybiotyków w produkcji drobiu lub wieprzowiny obwarowane jest szeregiem aktów prawnych. W związku z narastającym problemem antybiotykoodporności Krajowa Rada Lekarsko-Weterynaryjna podjęła Uchwałę w sprawie przyjęcia Kodeksu rozważnego stosowania produktów leczniczych przeciwdrobnoustrojowych przez lekarzy weterynarii z dniem 01.06.2021 r.
Lekarz weterynarii, jako osoba zaufania publicznego, musi bezwzględnie kierować się w swej pracy poczuciem odpowiedzialności za stosowanie środków przeciwdrobnoustrojowych, mających wpływ na jakość produktów żywnościowych pochodzenia zwierzęcego oraz wzrost odporności drobnoustrojów chorobotwórczych, co stanowi jego wkład w ochronę zdrowia społeczeństwa. W racjonalnej chemioterapii stosowanie antybiotyków jest zasadne tylko w takich przypadkach, w których są one faktycznie niezbędne i gdy dokonano starannego wyboru substancji czynnej zapewniającej osiągnięcie celu leczenia. W stadach drobiu ograniczanie stosowania środków przeciwdrobnoustrojowych związane jest głównie z przestrzeganiem zasad bioasekuracji i właściwym zarządzaniem stadem. Właściwe zarządzanie stadem trzody, tj. optymalizacja warunków hodowli (mikroklimat chlewni, reżim higieniczny, reżim dotyczący żywienia świń oraz strategia szczepień), odgrywają istotną rolę w unikaniu infekcji oraz redukcji stosowania środków przeciwdrobnoustrojowych. Stosowanie tych środków winno opierać się na dokładnych badaniach klinicznych pojedynczych zwierząt jak i całego stada. W trakcie regularnych wizyt na fermie lekarz weterynarii opiekujący się stadem zbiera informacje dotyczące zdrowia i sytuacji epidemiologicznej specyficzne dla danego stada, które pomagają mu w skutecznej profilaktyce i leczeniu.
Należy podkreślić, że ograniczenie stosowania środków przeciwdrobnoustrojowych u poszczególnych gatunków można osiągnąć tylko poprzez właściwe współdziałanie hodowcy zwierząt i lekarza weterynarii opiekującego się stadem. W ramach Krajowego programu badań kontrolnych obecności substancji niedozwolonych oraz pozostałości chemicznych, biologicznych i produktów leczniczych u zwierząt i w żywności pochodzenia zwierzęcego prowadzony jest regularny monitoring obecności antybiotyków i substancji przeciwbakteryjnych w mięsie.(...)

4/11
Wojewódzki Inspektorat Weterynarii w Bydgoszczy podkreśla:...
fot. Obraz Christo Anestev z Pixabay

Wojewódzki Inspektorat Weterynarii w Bydgoszczy podkreśla: (...)Reasumując stosowanie antybiotyków jest tylko dopuszczalne w celach leczniczych a po leczeniu musi być zachowany okres karencji odpowiedni do stosowanego leku i dopiero po tym okresie zwierzęta mogą trafić do uboju. Stosowanie antybiotyków na masową skalę generowałoby olbrzymie koszty, co spowodowałoby, że hodowla byłaby nieopłacalna.

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Dlaczego kalafior żółknie w ogródku? Praktyczne wskazówki uprawy

Dlaczego kalafior żółknie w ogródku? Praktyczne wskazówki uprawy

Walka jest nierówna. Arktyczny mróz zaatakował kwiaty, drzewa i krzewy owocowe

Walka jest nierówna. Arktyczny mróz zaatakował kwiaty, drzewa i krzewy owocowe

Martwe krowy pod Włocławkiem! Gospodarz usłyszał zarzut znęcania się nad zwierzętami

Martwe krowy pod Włocławkiem! Gospodarz usłyszał zarzut znęcania się nad zwierzętami

Zobacz również

Wolisz słodkie czy kwaskowate truskawki? Dzięki tych trikom będzie ich wysyp!

Wolisz słodkie czy kwaskowate truskawki? Dzięki tych trikom będzie ich wysyp!

IMGW znów ostrzega: będą przymrozki. Sadownicy i ogrodnicy liczą straty

IMGW znów ostrzega: będą przymrozki. Sadownicy i ogrodnicy liczą straty