1/10
Te jadalne chwasty znajdziemy w marcu. Jak można je...
fot. pixabay.com

Te jadalne chwasty znajdziemy w marcu. Jak można je wykorzystać?

2/10
Nazywa się je polskimi grzybami mun. Kroimy je w paski,...
fot. pixabay.com

Uszak bzowy

Nazywa się je polskimi grzybami mun. Kroimy je w paski, możemy je dusić, smażyć, gotować jak inne grzyby, na przykład boczniaki. Poza tym nadają się też do marynowania. - Są znakomitym dodatkiem do ryżu, makaronu, zup, zapiekanek, mięs, a także dań kuchni chińskiej i japońskiej. Uszaki bzowe nadają się także do suszenia (przed jedzeniem należy je namoczyć) – wyjaśnia Katarzyna Laszczak na portalu regioDOM.

3/10
Można go zjeść na surowo, więc będzie idealny do ozdabiania...
fot. pixabay.com

Fiołek leśny

Można go zjeść na surowo, więc będzie idealny do ozdabiania talerzy czy jako dodatek do wiosennej sałatki pełnej nowalijek. Poza tym jest świetną bazą pod syrop, który będzie dodatkiem do domowej roboty słodkości. Jadalne są również listki, ale najsmaczniejsze będą te młode. Można je dodać nawet do jajecznicy.

4/10
Kwiaty są jadalne, więc można je spokojnie dodać do sałatki...
fot. pixabay.com

Podbiał pospolity

Kwiaty są jadalne, więc można je spokojnie dodać do sałatki na surowo, czy posypać płatkami deser. Można z nich tez zrobić syrop na kaszel i ból gardła. To, co ważne – jemy tylko płatki, środek kwiatka jest po prostu niesmaczny.

- Podbiał najczęściej stosuje się jako odwar. Jego sporządzenie jest bardzo łatwe – wystarczy łyżkę wysuszonych i pokruszonych liści zalać ciepłą wodą (ok. 350 ml – trochę więcej niż szklanka), podgrzać do wrzenia i gotować przez kilka minut. Potem odcedzamy liście i pijemy odwar kilka razy dziennie (3-5), dzieląc go na kilka porcji. Można również stosować napar z podbiału. Robi się go, zalewając łyżkę suszu wrzątkiem i parząc przez kilka minut – wyjaśnia Katarzyna Laszczak na portalu e-ogródek.

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Rysie poszły w las na terenie Nadleśnictwa Połczyn. Trwa przywracanie ich naturze

Rysie poszły w las na terenie Nadleśnictwa Połczyn. Trwa przywracanie ich naturze

Robisz ognisko? Uniknij tego prostego błędu, przez który kiełbaski będą gorzkie

Robisz ognisko? Uniknij tego prostego błędu, przez który kiełbaski będą gorzkie

Walka jest nierówna. Arktyczny mróz zaatakował kwiaty, drzewa i krzewy owocowe

Walka jest nierówna. Arktyczny mróz zaatakował kwiaty, drzewa i krzewy owocowe

Zobacz również

Tragiczny wypadek na DK10 pod Choszcznem. Zginął traktorzysta [ZDJĘCIA]

Tragiczny wypadek na DK10 pod Choszcznem. Zginął traktorzysta [ZDJĘCIA]

Rysie poszły w las na terenie Nadleśnictwa Połczyn. Trwa przywracanie ich naturze

Rysie poszły w las na terenie Nadleśnictwa Połczyn. Trwa przywracanie ich naturze