5/10
Nie ma charakterystycznego smaku, ale na pewno ozdobi i...
fot. pixabay.com

Czarka

Nie ma charakterystycznego smaku, ale na pewno ozdobi i urozmaici każdy talerz. To grzyb, który można zjeść na surowo. – W smaku przypomina nieco rzodkiewkę, przez co dobrze pasuje do dań typu stir fry. Innym pomysłem na tego grzybka jest ukiszenie. Taki eksperyment jest gotowy bardzo szybko, właściwie po 2-3 dniach w solance można go już zajadać – podpowiada Kasia Banaś z projektu Sianko.

6/10
Kwiatki można jeść na surowo. Zawierają słodki nektar....
fot. pixabay.com

Jasnota purpurowa

Kwiatki można jeść na surowo. Zawierają słodki nektar. Dlatego świetnie sprawdzi się w deserach, ale też jako ciekawy składnik sałatki, a nawet wiosennej zupy. Jadalne są też liście, świetnie sprawdzą się w sałatkach, czy zasilą domowe zdrowe koktajle. Listki, ze względu na grzybowy posmak, najbardziej nadają się do duszenia, czy w zestawieniu z cięższymi daniami.

7/10
Mniszek można też po prostu jeść, dodawać do sałatek, zup,...
fot. pixabay.com

Mniszek lekarski

Mniszek można też po prostu jeść, dodawać do sałatek, zup, czy koktajli. Bardzo popularny jest domowy miód i syrop z mniszka, można z niego również zaparzyć prozdrowotny napar. Jeśli zależy nam na korzeniach, zbieramy je wczesną wiosną zanim pojawi się łodyga i kwiat. Oczyszczamy je, kroimy na plasterki i suszymy, następnie mielimy i dodajemy do mąki.

Mniszek lekarski jest dobry dla naszej wątroby, wzmacnia apetyt, osłabia stany skurczowe w przewodach żółciowych i w pęcherzyku żółciowym, ułatwia trawienie, polepsza metabolizm, liście zawierają witaminę C i kwas foliowy, potas, żelazo, mangan, wapń. Nawet mleczko mniszka jest zdrowe, zawiera przeciwutleniacze i związki antybakteryjne, jest świetny w walce z kurzajkami, trądzikiem, czy łupieżem.

8/10
Dzikim szczypiorem możemy zastępować ten zwykły, hodowlany....
fot. Pixabay.com

Dziki szczypiorek

Dzikim szczypiorem możemy zastępować ten zwykły, hodowlany. Nadaje się więc na kanapki, do twarożku, do sałatek i wszędzie tam, gdzie zazwyczaj używamy szczypioru. Ma on wiele pozytywnych właściwości. Karoten, kwas foliowy, witaminy C, B1, B2, a także potas, sód, wapń, magnez, fosfor, kwas krzemowy i chlor.

Kontynuuj przeglądanie galerii
WsteczDalej

Polecamy

Rolnicy.Podlasie. Andrzej na wielkich zakupach. Nie żałował pieniędzy!

Rolnicy.Podlasie. Andrzej na wielkich zakupach. Nie żałował pieniędzy!

Rysie poszły w las na terenie Nadleśnictwa Połczyn. Trwa przywracanie ich naturze

Rysie poszły w las na terenie Nadleśnictwa Połczyn. Trwa przywracanie ich naturze

Dlaczego kalafior żółknie w ogródku? Praktyczne wskazówki uprawy

Dlaczego kalafior żółknie w ogródku? Praktyczne wskazówki uprawy

Zobacz również

Tragiczny wypadek na DK10 pod Choszcznem. Zginął traktorzysta [ZDJĘCIA]

Tragiczny wypadek na DK10 pod Choszcznem. Zginął traktorzysta [ZDJĘCIA]

Rysie poszły w las na terenie Nadleśnictwa Połczyn. Trwa przywracanie ich naturze

Rysie poszły w las na terenie Nadleśnictwa Połczyn. Trwa przywracanie ich naturze