1/10
Dynia, sprowadzona została do Europy dopiero w XV wieku,...
fot. Tomasz Bołt/ archiwum

Dynia, sprowadzona została do Europy dopiero w XV wieku, jednak bardzo szybko zyskała liczne grono miłośników. Zajadali się nią zarówno chłopi, jak i przedstawiciele wyższych klas. Jej szerokie zastosowanie cenione jest po dziś dzień.

Racuchy z dyni
Składniki:
3 szklanki startej dyni
1-2 jajka
3-4 łyżki mąki
sól ,pieprz
olej

Wykonanie:
Miąższ dyni zetrzeć na tarce. Wymieszać z mąką, jajkiem, solą i pieprzem. Rozgrzać patelnię z olejem. Placki smażyć z obu stron. Aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu, odkładać na papierowy ręcznik. Potem na talerz.

Można dodać także tartą cebulkę. Znakomicie smakują z sosami, solą, a nawet cukrem. Są chrupiące i po prostu pyszne - zarówno jako samodzielne danie, jak i dodatek np. do mięs.
(Katarzyna Kulik)

2/10
Tarta z dynią...
fot. mat.prasowe / Delecta

Tarta z dynią

Składniki:
Ciasto:
• 1 opakowanie ciasta kruchego
• 1 jajko
• 100 g zimnej margaryny
• 1‒2 łyżki mąki pszennej do podsypania
Nadzienie:
• 700 g dyni
• 200 ml śmietany 30%
• 3 żółtka
• 2 łyżki cukru
• 1 łyżka cynamonu
• 0,5 łyżeczki soli
• 1 kopiasta łyżka brązowego cukru
• garść krojonych migdałów

Na początku nagrzewamy piekarnik do temperatury 190°C (bez termoobiegu). Formę na tartę o średnicy około 24 cm smarujemy tłuszczem lub wykładamy papierem do pieczenia. Mieszankę do wypieku ciasta kruchego szybko wyrabiamy z jajem i margaryną. Formę wyklejamy ciastem i lekko nakłuwamy widelcem. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 15 minut. Ciasto wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do lekkiego ostudzenia.

Umytą, obraną i pozbawioną pestek dynię kroimy w dużą kostkę. Migdały siekamy nożem na drobne kawałki. W wysokiej misce mieszamy śmietanę, żółtka, cukier i migdały. Masę wylewamy na podpieczony spód tarty. Na krem wykładamy kawałki dyni. Całość posypujemy brązowym cukrem z solą. Tartę zapiekamy w piekarniku przez 30 minut.

Źródło: www.delektujemy.pl

3/10
Ciasto dyniowo - karmelowe...
fot. mat.prasowe / Delecta

Ciasto dyniowo - karmelowe

Składniki:
Ciasto:
• 1 opakowanie kruchego ciasta
• 1 jajo
• 100 g masła
Nadzienie:
• 800 g obranej i pokrojonej dyni
• 125 g serka mascarpone
• 2 jaja
• 120 g cukru trzcinowego
• 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Dekoracja:
• 1 puszka masy krówkowej
• 1 opakowanie migdałów blanszowanych
Przygotowujemy formę do tarty wysmarowaną masłem i wysypaną mąką oraz blachę z wyposażenia piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 °C (bez termoobiegu). Mieszankę do ciasta miksujemy z jajem i masłem, a następnie zagniatamy do połączenia się składników. Ciasto odkładamy do lodówki na 30 minut.

Dynię przekrojoną na ćwiartki pieczemy na blasze, do miękkości (około 30-40 minut). Schłodzone ciasto rozwałkowujemy, wykładamy nim formę, nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika na 15 minut. Upieczoną dynię miksujemy blenderem, a następnie dodajemy do niej serek, jajka, cukier, mąkę ziemniaczaną i jeszcze raz blendujemy. Masę dyniową wylewamy na podpieczony kruchy spód i pieczemy kolejne 50 minut.

Odstawiamy do wystudzenia. Kajmak podgrzewamy w rondlu cały czas mieszając. Wystudzone ciasto polewamy kajmakiem i dekorujemy posiekanymi migdałami.

Źródło: www.delektujemy.pl

4/10
Dyniowe muffinki z figami...
fot. mat.prasowe / Delecta

Dyniowe muffinki z figami

Składniki:
• 250 g mąki pszennej
• 50g mąki orkiszowej
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 1 łyżeczka sody oczyszczonej
• 170 g cukru
• szczypta soli
• skórka otarta z cytryny
• 2 duże jajka
• 300 g dyni piżmowej
• 50 ml mleka
• 150 g oleju kokosowego
• 120 g pokrojonych orzechów laskowych
• 120 g pokrojonych rodzynek
• 120 g pokrojonych fig
• 1 opakowanie pestek dyni
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180⁰C (bez termoobiegu). Dynię kroimy w plastry i pieczemy około 30 minut na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie, studzimy, obieramy ze skórki i miksujemy blenderem.
Mąkę przesiewamy z sodą i proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier, sól, skórkę z cytryny i bakalie. W drugiej misce za pomocą rózgi mieszamy jajka, mleko, stopiony olej kokosowy i puree z dyni. Mokre składniki przelewamy do suchych, mieszamy łyżką do momentu, gdy nie będzie widać suchej mąki.
Przygotowujemy formę do muffinek wykładając papilotkami do których wylewamy ciasto, a wierzch posypujemy pestkami dyni. Całość wstawiamy do piekarnika na około 20 minut, pieczemy do suchego patyczka.

Źródło: www.delektujemy.pl

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Niegdyś król polskich pól. 20 lat temu ostatni Bizon wyjechał z fabryki

Niegdyś król polskich pól. 20 lat temu ostatni Bizon wyjechał z fabryki

Rysie poszły w las na terenie Nadleśnictwa Połczyn. Trwa przywracanie ich naturze

Rysie poszły w las na terenie Nadleśnictwa Połczyn. Trwa przywracanie ich naturze

Dlaczego kalafior żółknie w ogródku? Praktyczne wskazówki uprawy

Dlaczego kalafior żółknie w ogródku? Praktyczne wskazówki uprawy

Zobacz również

Rolnicy.Podlasie. Rewolucja na podwórku w Plutyczach. Koniec błota, jest beton

Rolnicy.Podlasie. Rewolucja na podwórku w Plutyczach. Koniec błota, jest beton

Wolisz słodkie czy kwaskowate truskawki? Dzięki tych trikom będzie ich wysyp!

Wolisz słodkie czy kwaskowate truskawki? Dzięki tych trikom będzie ich wysyp!