5/10
Karpatka dyniowa...
fot. mat.prasowe / Delecta

Karpatka dyniowa

Składniki:
Ciasto:
• 1 opakowanie ciasta karpatka (np. Delecta)
• 250 ml wody
• 125 g margaryny
• 4–5 jaj (w zależności od wielkości)
• 3 łyżki kakao
Nadzienie:
• 500 ml wody
• 450 g mrożonej lub świeżej dyni
• 1 opakowanie cukru cynamonowego
• szczypta soli
• 200 g masła lub margaryny
• 1 opakowanie galaretki smak pomarańczowy
• 1 opakowanie cukru wanilinowego
Dekoracja:
• ½ szklanki cukru
• płaska łyżka masła
• 1 opakowanie pestek dyni

Przygotowania zaczynamy od rozgrzania piekarnika do temperatury 220oC (bez termoobiegu). Dwie tortownice o średnicy około 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wodę gotujemy z margaryną, dodajemy zawartość torebki z ciastem i kakao, rozcierając masę.
Do chłodnej masy wbijamy jaja i miksujemy na najwyższych obrotach 5 minut. Ciasto przekładamy do blaszek, rozsmarowując na papierze. Pieczemy około 25 minut do uzyskania złocistego koloru.
Dynię myjemy i wydrążamy środek z pestkami, a następnie obieramy i kroimy w kostkę. Kostkę dyni wsypujemy do garnka i podgrzewamy na małym ogniu z odrobiną wody. Następnie dodajemy cukier cynamonowy, szczyptę soli i przykrywamy pokrywką, dusząc na średnim ogniu. Gdy kawałki dyni się rozpadną, miksujemy masę za pomocą blendera na gładki krem. Jeśli purée zawiera nadmiar wody – odparowujemy, mieszając bez przykrycia przez kilka minut.
Zawartość torebki z kremem mieszamy w 200 ml wody, a pozostałą wodę zagotowujemy. Do gotującej się wody wlewamy rozprowadzony proszek. Całość chwilę gotujemy, energicznie rozcierając ewentualne grudki, a następnie odstawiamy do wystudzenia. Do ciepłego, lekko wystudzonego purée dyniowego wsypujemy galaretkę i dokładnie mieszamy. Obie masy miksujemy razem, dodając na koniec porcjami miękki tłuszcz. Cukier wysypujemy na patelnię z grubym dnem, pozostawiamy do czasu całkowitego roztopienia. Gdy zacznie brązowieć dodajemy masło, energicznie mieszając.
Pestki dyni rozkładamy na papierze do pieczenia i zalewamy karmelem. Gdy przestygnie – łamiemy na kawałki. Na dolną warstwę wystudzonego ciasta wykładamy przygotowany krem, przykrywam górną warstwą ciasta. Wierzch karpatki posypujemy kawałkami dyni w karmelu.

Źródło: www.delektujemy.pl

6/10
Pieczone frytki z dyni ( najlepiej Hokkaido) z ziołami...
fot. Janusz Wójtowicz

Pieczone frytki z dyni ( najlepiej Hokkaido) z ziołami


Składniki
- 0,5 kg dyni hokkaido
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- łyżka siekanych ulubionych ziół
- przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku

Przygotowanie :
Dynię przekroić na pół i usunąć włókna oraz pestki. Kroić dynię w półksiężyce grubości ok. 2 cm. Oliwę wymieszać z ziołami i czosnkiem. Kawałki dyni dokładnie obtoczyć w ziołowej oliwie i odstawić na chwilę, żeby się zamarynowała.
Układać kawałki dyni na blasze i piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160 st. Celsjusza przez około 20 minut.

Źródło; http://beszamel.se.pl

7/10
Zupa z dyni...
fot. Michał Gaciarz

Zupa z dyni

Składniki:
• 750 g miąższu z dyni
• 250 g miąższu z cukinii
• 1 l wywaru warzywnego
• 1-2 marchewki
• 1 łyżka oliwy z oliwek
• sól, pieprz, świeży koperek

Wykonanie:
Pokrojoną marchew należy pogotować w bulionie tak, żeby była w połowie miękka. Do marchewki dodajemy pokrojone w kostkę dynię i cukinię. Gotujemy około 10 minut, aż wszystko będzie miękkie, następnie wszystko miksujemy, dodajemy oliwę i doprawiamy do smaku.

8/10
Zapiekanka z dyni...
fot. MSM Mońki

Zapiekanka z dyni

Składniki:
• brokuł
• bakłażan
• 30 - 40 g miąższu dyni
• 3 - 4 pomidory
• 200 g sera żółtego Gouda
• 2 łyżki oliwy z oliwek
• świeży tymianek
• sól i pieprz do smaku

Wykonanie:
Warzywa: bakłażana i dynię kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy i podsmażamy bakłażana. Kiedy zmięknie przekładamy na talerz. W tym samym czasie oczyszczamy brokuł, dzielimy na różyczki, płuczemy i gotujemy 5 minut aż lekko zmięknie. Pomidory kroimy w grubsze plasterki.

Przygotowane warzywa doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i przekładamy do wysmarowanego oliwą naczynia żaroodpornego. Całość posypujemy obficie startym serem żółtym.

Rozgrzewamy piekarnik do 190°C i pieczemy przez 10 minut aż ser się roztopi.Gotową zapiekankę najlepiej lekko ostudzić i posypać świeżym tymiankiem. Świetnie smakuje z zieloną sałatą i bagietką.

Kontynuuj przeglądanie galerii
WsteczDalej

Polecamy

Rolnik z Kujaw w pożarze stracił sprzęt. To było podpalenie - potrzebna pomoc

Rolnik z Kujaw w pożarze stracił sprzęt. To było podpalenie - potrzebna pomoc

200 odcinków Rolnicy. Podlasie. Najbardziej zapamiętane wydarzenia i sytuacje

200 odcinków Rolnicy. Podlasie. Najbardziej zapamiętane wydarzenia i sytuacje

Kiedy posiać cukinię i patisona na rozsady lub do gruntu?

Kiedy posiać cukinię i patisona na rozsady lub do gruntu?

Zobacz również

Rolnik z Kujaw w pożarze stracił sprzęt. To było podpalenie - potrzebna pomoc

Rolnik z Kujaw w pożarze stracił sprzęt. To było podpalenie - potrzebna pomoc

Ile kosztują sadzonki truskawek? Pora sadzić

Ile kosztują sadzonki truskawek? Pora sadzić