Smażona dynia z aromatycznymi przyprawami
Sposób przygotowania:
* Usuń gniazdo nasienne i pokrój dynię w kostkę lub w paski Możesz wcześniej usunąć skórę.
* W głębokim rondlu rozgrzej trochę oliwy, wrzuć dynię i wymieszaj.
* Dodaj sporo cynamonu, pieprzu, gałki muszkatołowej i zmielonego ziela angielskiego.
* Przykryj patelnię i smaż około 12-15 minut, dokładnie mieszając co 4-5 minut.
* Zdejmij z ognia, dodaj listki świeżego tymianku, zamieszaj i podawaj.
Źródło: https://www.facetikuchnia.com.pl
Mus dyniowy
Wystarczy dynię pokroić na duże kawałki razem ze skórą. Usunąć pestki.
Ułożyć na blaszce wyłożonej najlepiej folią aluminiową. Piec do miękkości w piekarniku nagrzanym do temperatury 220 stopni. Następnie oddzielić miąższ do skóry, odcisnąć wodę i zmiksować go blenderem.
Mus można zamknąć w słoikach, aby poczekał do lata, albo podać na gorąco w wydrążonej, wcześniej upieczonej małej dyni.