1/6
Lasy Państwowe: Właściwości czosnku niedźwiedziego znane są...
fot. pixabay.com/WikimediaImages

Lasy Państwowe: Właściwości czosnku niedźwiedziego znane są od setek lat. Liście czosnku niedźwiedziego są bogate w związki siarki (bardzo silne antyoksydanty) oraz kwasy fenolowe.

2/6
W naturalnych siedliskach tworzy rozległe, kwitnące dywany....
fot. pixabay.com/ivabalk

W naturalnych siedliskach tworzy rozległe, kwitnące dywany. Intensywny rozwój rośliny przypada na okres kiedy korony drzew są pozbawione liści, a rozproszone promienie słoneczne docierają do runa leśnego, wyjaśnia Podkarpacki ODR.

3/6
W naturze stanowisko czosnku niedźwiedziego, to żyzne...
fot. pixabay.com/ivabalk

W naturze stanowisko czosnku niedźwiedziego, to żyzne buczyny oraz łęgi z grubą warstwą ściółki, która zapewnia mu stałą wilgotność, a rozkładając się wzbogaca ziemię w próchnicę.

4/6
Nasiona czosnku niedźwiedziego dojrzewają w lipcu, są...
fot. pixabay.com/Anrita1705

Nasiona czosnku niedźwiedziego

Nasiona czosnku niedźwiedziego dojrzewają w lipcu, są kuliste i czarne. Po pęknięciu torebki wysiewają się w okolicy, są też roznoszone przez zwierzęta. W uprawie jest to roślina dość ekspansywna i sukcesywnie zajmuje optymalne dla siebie stanowiska.

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Rysie poszły w las na terenie Nadleśnictwa Połczyn. Trwa przywracanie ich naturze

Rysie poszły w las na terenie Nadleśnictwa Połczyn. Trwa przywracanie ich naturze

Dlaczego kalafior żółknie w ogródku? Praktyczne wskazówki uprawy

Dlaczego kalafior żółknie w ogródku? Praktyczne wskazówki uprawy

Walka jest nierówna. Arktyczny mróz zaatakował kwiaty, drzewa i krzewy owocowe

Walka jest nierówna. Arktyczny mróz zaatakował kwiaty, drzewa i krzewy owocowe

Zobacz również

Rolnicy.Podlasie. Rewolucja na podwórku w Plutyczach. Koniec błota, jest beton

Rolnicy.Podlasie. Rewolucja na podwórku w Plutyczach. Koniec błota, jest beton

Robisz ognisko? Uniknij tego prostego błędu, przez który kiełbaski będą gorzkie

Robisz ognisko? Uniknij tego prostego błędu, przez który kiełbaski będą gorzkie