1/9
Te dzikie rośliny zbierzesz w grudniu. Sprawdź, co możesz z...
fot. pixabay.com

Te dzikie rośliny zbierzesz w grudniu. Sprawdź, co możesz z nich przygotować.

2/9
Owoce róży przeznaczone na herbatkę można suszyć w całości....
fot. pixabay.com

Owoce dzikiej róży

Owoce róży przeznaczone na herbatkę można suszyć w całości. Surowiec jest bogaty w witaminę C (300-3000 mg w 100 g), a także inne cenne związki, m.in. karotenoidy, flawonoidy i związki mineralne. Przetwory spożywa się w trakcie infekcji, a herbatka z całych nibyowoców działa łagodnie moczopędnie i pobudza przemianę materii – podaje Strona Zdrowia.

Jeśli chcemy zrobić sok wystarczy nam kilogram owoców i cukier oraz przegotowana woda. Usuwamy z owoców pestki, dokładnie myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy do słoików lub butelek, obficie zasypujemy cukrem i odstawiamy. Kiedy owoce puszczą sok, dodajemy przegotowaną wodę, zamykamy naczynia i pasteryzujemy.

3/9
Owoce jałowca pobudzają apetyt. Mają korzenny, żywiczny i...
fot. pixabay.com

Jałowiec

Owoce jałowca pobudzają apetyt. Mają korzenny, żywiczny i balsamiczny aromat. Niektórzy używają go, jako substytut kawy. Robi się też z niego gin i jałowcówkę.

Prosty przepis na nalewkę jałowcową, którą poleca Strona Zdrowia. Składniki: 1 szklanka świeżych jagód jałowca, 0,5 l spirytusu 70 proc. alk. obj., 3 łyżki miodu, ew. cukru. Owoce jałowca utłucz, a następnie przełóż do słoja, zalej spirytusem i odstaw na 6 tygodni w ciepłe i zaciemnione miejsce. Przez ten czas regularnie mieszaj zawartością słoja, a gdy upłynie, dodaj miód, dokładnie wymieszaj i odstaw na 2 tygodnie. Gdy nalewka stanie się klarowna, przefiltruj ją i zamknij w butelkach, a następnie odstaw na 3 miesiące w suche i chłodne miejsce.

4/9
Nazywa się je polskimi grzybami mun. Kroimy je w paski,...
fot. pixabay.com

Uszak bzowy

Nazywa się je polskimi grzybami mun. Kroimy je w paski, możemy je dusić, smażyć, gotować jak inne grzyby, na przykład boczniaki. Poza tym nadają się też do marynowania. - Są znakomitym dodatkiem do ryżu, makaronu, zup, zapiekanek, mięs, a także dań kuchni chińskiej i japońskiej. Uszaki bzowe nadają się także do suszenia (przed jedzeniem należy je namoczyć) – wyjaśnia Katarzyna Laszczak na portalu regioDOM.

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Jak zyskać szczęście, nawet jeśli nie znasz symboliki podkowy?

Jak zyskać szczęście, nawet jeśli nie znasz symboliki podkowy?

Drzewa owocowe kwitną szybciej. Czy przymrozki mogą im jeszcze zaszkodzić?

Drzewa owocowe kwitną szybciej. Czy przymrozki mogą im jeszcze zaszkodzić?

Ile kosztują sadzonki truskawek? Pora sadzić

Ile kosztują sadzonki truskawek? Pora sadzić

Zobacz również

Jak zyskać szczęście, nawet jeśli nie znasz symboliki podkowy?

Jak zyskać szczęście, nawet jeśli nie znasz symboliki podkowy?

Rolnik z Kujaw w pożarze stracił sprzęt. To było podpalenie - potrzebna pomoc

Rolnik z Kujaw w pożarze stracił sprzęt. To było podpalenie - potrzebna pomoc