5/8
Fasola świetnie sprawdza się w kuchni meksykańskiej, na...
fot. pixabay.com/Engin_Akyurt

Pasztet z fasoli

Fasola świetnie sprawdza się w kuchni meksykańskiej, na polskim gruncie też ma swoją pozycję. Uprawia się jej najwięcej z roślin strączkowych, może być wykorzystana do wielu dań. Jednym z nich jest pasztet. Zanim zaczniemy go przygotowywać, warto wymoczyć fasolę – 0,5 kg w zimnej wodzie na całą noc. Następnego dnia odsączamy nasiona, zalewamy świeżą wodą i gotujemy ponad 2 godziny. W tym czasie możemy zająć się warzywami. Cebulę, pietruszkę i seler kroimy w kostkę i wraz z solą i pieprzem zapiekamy na blaszce ok. 40 minut. Gotową fasolę i warzywa mielimy, dodajemy ok. 100-150 g masła orzechowego i miksujemy na gładką masę. Wlewamy część wywaru z gotowania fasoli, wbijamy 4 jajka i mieszamy. Całość przekładamy do brytfanki, najlepiej podłużnej keksówki i pieczemy ok. 50 minut w 180 stopniach Celsjusza.

6/8
Najchętniej sięgamy po czerwoną soczewicę, łatwo się gotuje...
fot. pixabay.com/JerzyGorecki

Kotlety z soczewicy

Najchętniej sięgamy po czerwoną soczewicę, łatwo się gotuje i nie potrzebuje długiego namaczania. Można ją wykorzystać np. w kotletach. Sposób wyrabiania masy jest podobny, jak w przypadku kotletów mielonych z mięsa czerwonego lub białego, zamiennikiem jest tutaj strączek. Szklankę soczewicy łączymy z posiekaną cebulką, startą marchewką, czosnkiem, jajkiem, 2 łyżkami oleju, 1/3 szklanki mąki, wybranymi przyprawami (np. sól, pieprz, papryka wędzona papryka słodka), można też dodać łyżeczkę wody. Z powstałej masy formujemy kilka owalnych kotletów, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na złoty kolor.

7/8
Ciecierzyca dobrze łączy się z pomidorami, ten duet można...
fot. pixabay.com/PublicDomainPictures

Sos na bazie ciecierzycy

Ciecierzyca dobrze łączy się z pomidorami, ten duet można wykorzystać przy sosach, które wzbogacą ryż lub makaron. Najpierw smażymy na patelni cebulkę, dodajemy do niej czosnek i 3 małe pokrojone w kostkę papryki. Po kilku minutach dołączamy 1 kg pokrojonych pomidorów, a następnie ugotowaną ciecierzycę (mogą być 2 szklanki). Dusimy i doprawiamy według smaku.

8/8
Fasolkę po bretońsku zna każdy, ale soję? Okazuje się, że te...
fot. pixabay.com/Jing

Soja niczym fasolka po bretońsku

Fasolkę po bretońsku zna każdy, ale soję? Okazuje się, że te nasiona także można wykorzystać w przepisie. Szklankę suchej soi moczymy przez noc, następnie opłukujemy, zalewamy świeżą wodą i gotujemy godzinę. W zależności od wersji – mięsnej lub warzywnej, dobieramy resztę składników. W pierwszym przypadku smażymy boczek, kiełbasę i cebulkę, w drugim może to być papryka z pomidorami i czosnkiem. Zalewamy całość przecierem pomidorowym lub passatą i łączymy z soją. Przyprawiamy i gotujemy jeszcze ok. kwadransa.

Kontynuuj przeglądanie galerii
WsteczPrzejdź na i.pl

Polecamy

W polskich lasach pierwsze borowiki i maślaki. Pogoda zaskoczyła grzybiarzy

W polskich lasach pierwsze borowiki i maślaki. Pogoda zaskoczyła grzybiarzy

Jak zyskać szczęście, nawet jeśli nie znasz symboliki podkowy?

Jak zyskać szczęście, nawet jeśli nie znasz symboliki podkowy?

Drzewa owocowe kwitną szybciej. Czy przymrozki mogą im jeszcze zaszkodzić?

Drzewa owocowe kwitną szybciej. Czy przymrozki mogą im jeszcze zaszkodzić?

Zobacz również

Andrzej z Plutycz zdradza plany na przyszłość. Na polu pojawił się prawdziwy potwór

Andrzej z Plutycz zdradza plany na przyszłość. Na polu pojawił się prawdziwy potwór

W polskich lasach pierwsze borowiki i maślaki. Pogoda zaskoczyła grzybiarzy

W polskich lasach pierwsze borowiki i maślaki. Pogoda zaskoczyła grzybiarzy