9/10
Do marynowania grzybów używamy jedynie ich kapeluszy. W...

Do marynowania grzybów używamy jedynie ich kapeluszy. W przeciwieństwie do suszenia - przy marynowaniu wybieramy najmniejsze okazy. Czyścimy grzyby jak do spożycia, a następnie gotujemy krótko w osolonej wodzie. Równolegle przygotowujemy zalewę octową. W tym celu zagotowujemy w garnku:

> 1 szklankę octu
> 3 szklanki wody
> 1 łyżkę soli
> 3 łyżki cukru
> pokrojoną drobno cebulę
> 2 liście laurowe
> 3 ziarna ziela angielskiego
> 8 ziaren pieprzu
> ew. 2 łyżeczki gorczycy

Podgotowane grzybki wkładamy do słoików i zalewamy wywarem octowym.

10/10
Grzyby to produkt ciężkostrawny - ze względu na wysoką...

Grzyby to produkt ciężkostrawny - ze względu na wysoką zawartość chityny. Nie powinny spożywać ich osoby cierpiące na dolegliwości związane z układem pokarmowym, a także osoby starsze i dzieci poniżej 6 roku życia.

Kontynuuj przeglądanie galerii
WsteczPrzejdź na i.pl

Zobacz również

IMGW znów ostrzega: będą przymrozki. Sadownicy i ogrodnicy liczą straty

IMGW znów ostrzega: będą przymrozki. Sadownicy i ogrodnicy liczą straty

W polskich lasach pierwsze borowiki i maślaki. Pogoda zaskoczyła grzybiarzy

W polskich lasach pierwsze borowiki i maślaki. Pogoda zaskoczyła grzybiarzy

Polecamy

IMGW znów ostrzega: będą przymrozki. Sadownicy i ogrodnicy liczą straty

IMGW znów ostrzega: będą przymrozki. Sadownicy i ogrodnicy liczą straty

Andrzej z Plutycz zdradza plany na przyszłość. Na polu pojawił się prawdziwy potwór

Andrzej z Plutycz zdradza plany na przyszłość. Na polu pojawił się prawdziwy potwór

W polskich lasach pierwsze borowiki i maślaki. Pogoda zaskoczyła grzybiarzy

W polskich lasach pierwsze borowiki i maślaki. Pogoda zaskoczyła grzybiarzy