5/9
Jarzębina świetnie nadaje się na przetwory, zrobimy z niej...
fot. pixabay.com

Jarzębina

Jarzębina świetnie nadaje się na przetwory, zrobimy z niej dżemy, soki, konfitury, likiery. Dodamy do sosu, czy dań mięsnych. Z jarzębiny można też zrobić prozdrowotny preparat na bazie alkoholu. Wystarczy szklankę świeżych owoców zalać 500 ml gorącego alkoholu. Odstawiamy w ciemne i suche miejsce na 10 dni, następnie przecedzamy i pijemy 1 łyżkę dziennie.

- Owoce jarzębiny zawierają witaminy, m.in. A, C i E, pektyny, beta-karoten, potas, magnez, żelazo i wiele innych minerałów. Spożywanie soków czy konfitur w okresie obniżonej odporności nie tylko poprawia wydajność organizmu, ale dodatkowo działa przeciwbakteryjnie, moczopędnie, przeciwcukrzycowo. Po roślinę sięgają również osoby z zaparciami - wyjaśnia Katarzyna Zawada w swoim artykule na portalu Strefa Agro.

6/9
Czosnaczek jest bogaty w witaminę A, B, C, E i związki...
fot. pixabay.com

Nasiona czosnaczka

Czosnaczek jest bogaty w witaminę A, B, C, E i związki mineralne. Jadalne korzenie smakują podobnie do chrzanu, nasiona mielimy i dodajemy do sosów i zup, a świeże liście można jeść na surowo.

7/9
- Dereń obfituje w przeciwzapalne i przeciwnowotworowe...
fot. pixabay.com

Dereń

- Dereń obfituje w przeciwzapalne i przeciwnowotworowe antyoksydanty polifenolowe z grupy flawonoidów i kwasów fenolowych, a zwłaszcza antocyjany i irydoidy. Są też bogate w witaminę C (30-300 mg w 100 g świeżego surowca, a w gatunkach polskich raczej 35-75 mg/100 g) oraz związki mineralne m.in. potasu, wapnia, miedzi, cynku oraz manganu – wyjaśnia Strona Zdrowia.

Owoce tego niewielkiego drzewa są smaczne nawet na surowo, a także stanowią bazę przetworów takich jak kompoty (również z innymi owocami), dżemy, syropy, likiery i nalewki (tzw. dereniówka), a ponadto sok oraz wino.

8/9
Żurawina zawiera witaminy A, E, C, B, antocyjany, czyli...
fot. pixabay.com

Żurawina

Żurawina zawiera witaminy A, E, C, B, antocyjany, czyli naturalne barwniki oddziałujące korzystnie na naczynia krwionośne, błonnik, karoten, minerały: potas, fosfor, jod, magnez, żelazo, sód. Strona Zdrowia poleca syrop z żurawiny.

Potrzebne składniki: 2 i 1/4 szklanki świeżej żurawiny, 1 szklanka cukru, 1 szklanka wody.

Przygotowanie syropu: W średnim rondlu należy umieścić żurawinę, cukier i wodę i zagotować na małym ogniu. Następnie jeszcze bardziej zmniejszyć ogień i gotować ok. 10 minut, aż żurawina będzie miękka, ale nie pęknie. Ostudzić i przetrzeć przez sito o drobnych oczkach do wyparzonej butelki lub słoika. Syrop przechowywać szczelnie zamknięty w lodówce. Aby przedłużyć jego trwałość można poddać go procesowi pasteryzacji.

Kontynuuj przeglądanie galerii
WsteczDalej

Polecamy

Rolnicy.Podlasie. Andrzej na wielkich zakupach. Nie żałował pieniędzy!

Rolnicy.Podlasie. Andrzej na wielkich zakupach. Nie żałował pieniędzy!

Dlaczego kalafior żółknie w ogródku? Praktyczne wskazówki uprawy

Dlaczego kalafior żółknie w ogródku? Praktyczne wskazówki uprawy

Robisz ognisko? Uniknij tego prostego błędu, przez który kiełbaski będą gorzkie

Robisz ognisko? Uniknij tego prostego błędu, przez który kiełbaski będą gorzkie

Zobacz również

Tragiczny wypadek na DK10 pod Choszcznem. Zginął traktorzysta [ZDJĘCIA]

Tragiczny wypadek na DK10 pod Choszcznem. Zginął traktorzysta [ZDJĘCIA]

Rolnicy.Podlasie. Rewolucja na podwórku w Plutyczach. Koniec błota, jest beton

Rolnicy.Podlasie. Rewolucja na podwórku w Plutyczach. Koniec błota, jest beton