1/6
Do procesu kiszenia potrzebna jest poszatkowana biała...
fot. pixabay.com

Kiszona kapusta

Do procesu kiszenia potrzebna jest poszatkowana biała kapusta. Ilość uzależniona jest od tego, jaką objętość końcową chcemy uzyskać. Opcjonalnie, oprócz soli, można dodać wybrane zioła i startą marchewkę. Uzyskaną mieszankę należy kilkukrotnie ubijać, aby wypuścić soki. Im mniej powietrza znajdzie się w słoikach, tym lepiej - wpłynie to pozytywnie na fermentację. Przygotowane weki powinny przebywać w zaciemnionym miejscu od jednego do dwóch tygodni.

2/6
W kiszeniu najlepiej sprawdzą się ogórki gruntowe, o...
fot. pixabay.com

Kiszone ogórki

W kiszeniu najlepiej sprawdzą się ogórki gruntowe, o podobnej wielkości. Proces odbywa się w szklanych słojach lub beczkach. Do środka, oprócz warzyw, trafiają koper, chrzan, czosnek oraz solanka. Naczynia powinny stać w zaciemnionym miejscu minimum miesiąc.

3/6
Pomidory powinno się kisić podobnie do ogórków. Nakłute...
fot. pixabay.com

Kiszone pomidory

Pomidory powinno się kisić podobnie do ogórków. Nakłute gruntowe warzywa umieszcza się w słoikach, dodaje chrzan, czosnek, zioła oraz solankę. Gotowe weki powinny stać w temperaturze pokojowej minimum przez tydzień.

4/6
Buraki najlepiej pokroić na wygodne do zjedzenia kawałki. W...
fot. pixabay.com

Kiszone buraki

Buraki najlepiej pokroić na wygodne do zjedzenia kawałki. W dużych słoikach powinny się również znaleźć listki laurowe, czosnek oraz solanka. Proces fermentacji trwa około tygodnia i odbywa się w warunkach pokojowych.

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Martwe krowy pod Włocławkiem! Gospodarz usłyszał zarzut znęcania się nad zwierzętami

Martwe krowy pod Włocławkiem! Gospodarz usłyszał zarzut znęcania się nad zwierzętami

Andrzej z Plutycz zdradza plany na przyszłość. Na polu pojawił się prawdziwy potwór

Andrzej z Plutycz zdradza plany na przyszłość. Na polu pojawił się prawdziwy potwór

W polskich lasach pierwsze borowiki i maślaki. Pogoda zaskoczyła grzybiarzy

W polskich lasach pierwsze borowiki i maślaki. Pogoda zaskoczyła grzybiarzy

Zobacz również

Ten ciągnik obrabia ziemię bez kierowcy. To pierwsza taka maszyna w Polsce

Ten ciągnik obrabia ziemię bez kierowcy. To pierwsza taka maszyna w Polsce

W polskich lasach pierwsze borowiki i maślaki. Pogoda zaskoczyła grzybiarzy

W polskich lasach pierwsze borowiki i maślaki. Pogoda zaskoczyła grzybiarzy