Czysta 15, czyli warzywa i owoce, które można bezpiecznie jeść
Chcesz odżywiać się zdrowo? Wybieraj warzywa i owoce, które zawierają najmniej zanieczyszczeń. Znajdziesz je na kolejnych slajdach.
Awokado
Awokado cenione jest za zawartość zdrowych tłuszczów, wspierających odporność i układ krążenia. Jako źródło witaminy E wpływa korzystanie na wygląd skóry, a zawarty w nim potas wspiera pracę mięśni, w tym serca. W umiarkowanych ilościach może być spożywane przez cukrzyków. Jedzone regularnie może pomóc obniżyć poziom cholesterolu i ciśnienia krwi.
Kukurydza
Zawiera błonnik, witaminy – przede wszystkim B1 i C – i składniki mineralne, w tym magnez oraz potas oraz przeciwutleniacze i prozdrowotne związki roślinne. Dzięki zawartości karotenoidów wpływa korzystnie na zdrowie oczu. Ze względu na wysoką zawartość skrobi, kukurydza nie jest wskazana dla osób, które mają problemy z utrzymaniem poziomem cukru we krwi.
Ananas
Ananas to niskokaloryczny owoc o wysokiej zawartości witamin, składników mineralnych i antyoksydantów. Zawiera między innymi duże ilości witaminy C oraz manganu, który wspomaga proces tworzenia kości i układ odpornościowy. Jest dobrym źródłem błonnika, zawiera także witaminy z grupy B oraz miedź, potas i magnez.