5/15
Cebula to niskokaloryczne warzywo stanowiące dobre źródło...
fot. Karolina Grabowska / Pexels

Cebula

Cebula to niskokaloryczne warzywo stanowiące dobre źródło witamin C, B1 oraz B6. Ponadto dostarcza składników mineralnych, takich jak potas oraz w mniejszych ilościach wapń, krzem, chrom, siarka, magnez, miedź i mangan. Istotną rolę odgrywają zawarte w cebuli związki o działaniu przeciwutleniającym i przeciwzapalnym. Szczególnie związki siarki (dwusiarczek alilo-propylowy i allicyna), które mają silne działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze.

6/15
Groszek cukrowy to świetne źródło białka i błonnika, które...
fot. Nataliya Vaitkevich / Pexels

Groszek

Groszek cukrowy to świetne źródło białka i błonnika, które jednocześnie zawiera witaminy z grupy B oraz witaminy C, A, E oraz K. To produkt, który warto włączyć do swojej codziennej diety. Jest szczególnie doceniany przez osoby będące na diecie wegeteriańskiej i wegańskiej.

7/15
Szparagi są cenione przez dietetyków przede wszystkim za...
fot. Karolina Grabowska / Pexels

Szparagi

Szparagi są cenione przez dietetyków przede wszystkim za dużą zawartość błonnika rozpuszczalnego w wodzie, który wspiera rozwój prawidłowej mikroflory jelita grubego. Dostarczają do organizmu także pokaźne ilości potasu i kwasu foliowego oraz witaminy K.

8/15
Melon miodowy jest bardzo popularny w Polsce, to bardzo...
fot. Nataliya Vaitkevich / Pexels

Melon miodowy

Melon miodowy jest bardzo popularny w Polsce, to bardzo słodki i soczysty owoc, który w prawie 90 proc. składa się z wody. Jedząc go nie tylko nawadniamy w naturalny sposób organizm, ale także dostarczamy do niego duże ilości witaminy C oraz A. Warto jeść go także ze względu na zawartość potasu, kwasu foliowego i witaminy K.

Kontynuuj przeglądanie galerii
WsteczDalej

Polecamy

Niegdyś król polskich pól. 20 lat temu ostatni Bizon wyjechał z fabryki

Niegdyś król polskich pól. 20 lat temu ostatni Bizon wyjechał z fabryki

Rolnicy.Podlasie. Rewolucja na podwórku w Plutyczach. Koniec błota, jest beton

Rolnicy.Podlasie. Rewolucja na podwórku w Plutyczach. Koniec błota, jest beton

Robisz ognisko? Uniknij tego prostego błędu, przez który kiełbaski będą gorzkie

Robisz ognisko? Uniknij tego prostego błędu, przez który kiełbaski będą gorzkie

Zobacz również

Rysie poszły w las na terenie Nadleśnictwa Połczyn. Trwa przywracanie ich naturze

Rysie poszły w las na terenie Nadleśnictwa Połczyn. Trwa przywracanie ich naturze

Dlaczego kalafior żółknie w ogródku? Praktyczne wskazówki uprawy

Dlaczego kalafior żółknie w ogródku? Praktyczne wskazówki uprawy