1/9
Nie tylko wiele chwastów znalezionych na łąkach jest...
fot. pixabay.com

Jadalne liście drzew

Nie tylko wiele chwastów znalezionych na łąkach jest jadalne. Zjeść można też listki niektórych drzew. Najsmaczniejsze są te młode.

2/9
Surowcem zielarskim jest liść buka, w fitofarmakologii znany...
fot. pixabay.com

Buk zwyczajny

Surowcem zielarskim jest liść buka, w fitofarmakologii znany pod łacińską nazwą Folium Fagi oraz owoc - Fructus Fagi. Bukiew zawiera 35% tłuszczu, 23% białek, saponiny (substancje o działaniu moczopędnym, wykrztuśnym, sterylizującym - przeciwko grzybom, bakteriom czy pierwotniakom oraz wspomagającym działanie układu trawiennego), kwasy (jabłkowy, cytrynowy, wanilinowy), sole mineralne, cukry (w tym skrobię) oraz faginę (trujący alkaloid o działaniu halucynogennym; obróbka termiczna np. prażenie, pozbawia bukiew narkotycznych właściwości). Ponadto liście zawierają liczne związki fenolowe oraz flawonoidy: kwercetynę działającą przeciwzapalnie oraz antyalergicznie, mirycetynę o właściwościach przeciwutleniających oraz kemferol (o działaniu m.in. przeciwzapalnym). Napar z bukowych liści ma silne właściwości odkażające, oczyszczające, słabe przeciwzapalne i przeciwalergiczne, uspokajające oraz pobudzające trawienie – podają Lasy Państwowe.

Młode listki są świetnym składnikiem sałatki, smakiem przypominają szczaw. Można je jeść na surowo. Starsze liście stają się twarde.

3/9
Liście brzozy są jak najbardziej jadalne, chociaż lepiej je...
fot. pixabay.com

Brzoza

Liście brzozy są jak najbardziej jadalne, chociaż lepiej je np. zaparzyć, ponieważ surowe pozostawią w ustach gorzki posmak, który może utrzymywać się przez długi czas. Liście można również suszyć i używać razem z innymi ziołami do przygotowania herbaty. W sałatce smak liści brzozy może być trochę zbyt intensywny.

4/9
To popularny krzew, często spotykany w polskich lasach i...
fot. pixabay.com

Głóg

To popularny krzew, często spotykany w polskich lasach i parkach. Jadalne są nie tylko liście, ale również kwiaty i owoce głogu. Owoce można wykorzystać do domowej produkcji dżemu, a najlepiej smakują młode listki. Mają bogaty, lekko orzechowy smak i świetnie nadają się do sałatek.

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Rolnicy.Podlasie. Rewolucja na podwórku w Plutyczach. Koniec błota, jest beton

Rolnicy.Podlasie. Rewolucja na podwórku w Plutyczach. Koniec błota, jest beton

Rysie poszły w las na terenie Nadleśnictwa Połczyn. Trwa przywracanie ich naturze

Rysie poszły w las na terenie Nadleśnictwa Połczyn. Trwa przywracanie ich naturze

Dlaczego kalafior żółknie w ogródku? Praktyczne wskazówki uprawy

Dlaczego kalafior żółknie w ogródku? Praktyczne wskazówki uprawy

Zobacz również

Rolnicy.Podlasie. Rewolucja na podwórku w Plutyczach. Koniec błota, jest beton

Rolnicy.Podlasie. Rewolucja na podwórku w Plutyczach. Koniec błota, jest beton

Dlaczego kalafior żółknie w ogródku? Praktyczne wskazówki uprawy

Dlaczego kalafior żółknie w ogródku? Praktyczne wskazówki uprawy