RZODKIEWKI
Rzodkiewki to często niedoceniane warzywa korzeniowe, które są bogate w składniki odżywcze, w tym witaminę K, wapń i potas. Rzodkiewki rosną wiosną i jesienią, co czyni je idealnym dodatkiem do każdego jesiennego dania.
JARMUŻ
Jarmuż jest doskonałym źródłem witaminy A i witaminy C, a najlepiej sprawdza się jesienią i zimą. Jest również dobrym źródłem wapnia i potasu. Jarmuż to wytrzymałe, zielone warzywo liściaste, z którego można zrywać liście w miarę potrzeb, a on wciąż rośnie. Może przetrwać nawet w chłodne dni - jarmuż to ostatnie warzywo które pozostaje w ogrodzie po tym, jak wszystko zostanie wyciągnięte.
GRUSZKI
Gruszki są tak słodkie, że wydaje się niemożliwe, by zawierały niewiele kalorii. Ale to prawda - jedna gruszka to tylko około 100 kalorii. Ten jesienny owoc jest dobrym źródłem witaminy C i zawiera około 6 gramów błonnika. Gruszki pomagają powstrzymać głód dzięki pektynie - rozpuszczalnemu błonnikowi, który przyciąga wodę i zamienia się w żel, spowalniając trawienie. Może pomóc obniżyć poziom cholesterolu we krwi i zmniejszyć ryzyko chorób serca i raka okrężnicy.
DYNIA DELICATA
Dynia Delicata w przeciwieństwie do innych ma jadalną skórę. Jest słodka i skrobiowa, jak skrzyżowanie cukinii z ziemniakami. Dynia ta jest pełna witaminy A i przeciwutleniaczy. Dynia Delicata rośnie jesienią i jest naprawdę łatwo ją dostać w tym sezonie.