PIECZARKI
Pieczarki są bogate w witaminy D i B. To doskonały dodatek do wielu potraw, ponieważ swoją konsystencją przypominają mięso. Grzyby również przyspieszają metabolizm, ponieważ są bogate w selen, przeciwutleniacz, który naprawia uszkodzenia komórek i pomaga tarczycy.
POMIDORY
Pomidory poza sezonem letnim są mdłe i całkiem bez smaku. Pomidory są pełne przeciwutleniaczy, zwłaszcza likopenu, który nadaje im czerwony odcień. Na szczęście zawartość likopenu wzrasta, gdy pomidory są gotowane. Najwięcej wartości odżywczych uzyskamy z pomidorów jesienią i zimą, wybierając pomidory w puszkach lub samodzielnie je piekąc.
TRUSKAWKI
Świeże truskawki jesienią prawdopodobnie podróżowały z dość daleka a w trakcie tej podróży utraciły cenne składniki odżywcze, takie jak witamina C i mangan. Po świeże truskawki warto sięgać wiosną i latem, ale w sezonie jesiennym lepiej zaopatrzyć się w mrożone truskawki.
OGÓRKI
Jeśli ogórek nie ma smaku i jest wodnisty, to wskazówka, że nie jest na niego odpowiedni sezon. Smak ogórka jest zawsze subtelny, jednak poza sezonem ma jeszcze mniej swojego charakterystycznego, orzeźwiającego smaku, który jest najlepszy w miesiącach letnich.