1/9
Oponki, pączki, faworki, różyczki - jutro tłusty czwartek,...
fot. Barbara Ornat (KGW Bodzanowo Drugie), Urszula E. Nowakowska

Oponki, pączki, faworki, różyczki - jutro tłusty czwartek, więc można się nimi bezkarnie zajadać. Najlepsze gospodynie z regionu podzieliły się najlepszymi przepisami, zatem - zachęcamy do pieczenia!

Przepisy podajemy pod kolejnymi zdjęciami --->>>

2/9
Krążki i pączusie drożdżowe (KGW Bodzanowo Drugie)...
fot. Barbara Ornat (Koło Gospodyń Wiejskich Bodzanowo Drugie)

Krążki i pączusie drożdżowe

Krążki i pączusie drożdżowe (KGW Bodzanowo Drugie)

Produkty:
szklanka mleka, pięć żółtek, trzy łyżki cukru, 5 dkg drożdży, szczypta soli, czubata łyżka margaryny, pół kilo mąki, cukier puder i cukier waniliowy - do posypania, olej rzepakowy do smażenia

Wykonanie
Do miski wsyp przesianą mąkę. Pokrusz drożdże i dodaj resztę składników. Wszystko zagnieć. Rozwałkuj i wycinaj krążki szklanką - w środku zrób dziurkę kieliszkiem.
Smaż krążki i pączusie na rozgrzanym oleju, następnie wyjmij je na ręcznik papierowy. Gdy ostygną, posyp cukrem pudrem pomieszanym z cukrem waniliowym.
Smacznego

3/9
Ruchańce drożdżowe Ireny Szałek (KGW w Kościelnej Wsi)...
fot. Koło Gospodyń Wiejskich w Kościelnej Wsi

Ruchańce drożdżowe

Ruchańce drożdżowe Ireny Szałek (KGW w Kościelnej Wsi)

Produkty:
drożdże, mąka pszenna, masło, mleko – surowe, lekko podgrzane, od krów z lokalnych gospodarstw rolnych (także kozie mleko), jajka kurze, cukier, cukier puder, sól

Wykonanie:
W małej miseczce zróbmy rozczyn drożdżowy: ok. 5 dag drożdży rozetrzyjmy z 1 łyżką cukru, łyżką mąki oraz łyżką surowego, podgrzanego mleka. Wymieszajmy, zostawmy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Do drugiej, większej miski wsypmy około 2 szklanki mąki. Całe jajka roztrzepmy z resztą cukru i szczyptą soli. Wymieszajmy z mąką. Do garnka wlejmy: szklankę mleka (bez łyżki użytej do rozczynu drożdżowego), dołóżmy 3 łyżki masła. Składniki w garnku podgrzejmy na małym ogniu, mieszając poczekajmy, aż roztopi się tłuszcz. Po rozpuszczeniu masła w podgrzewanym mleku całość wlejmy do wcześniej przygotowanej mąki wymieszanej z jajkami. Wszystko wymieszajmy drewnianą łyżką, tzw. warząchewką. Sprawdźmy, czy ciasto nie jest za rzadkie, jeżeli tak dosypujemy mąki. Mąki dodajmy tyle, ile wgnieciemy do ciasta – ciasto musi odchodzić od ręki. Wyrabiajmy.
Gotowe ciasto podsypmy trochę pod spodem mąką, przykryć ściereczką na chwilę. Gotowe ciasto rwiemy ręką po kawałku i rozpłaszczamy na drugiej dłoni posypanej mąką, uformowany placek odkładamy na ściereczkę posypaną odrobiną mąki. Przygotujmy patelnię i tłuszcz do pieczenia. Na patelnię wlewamy niewiele tłuszczu, aby sięgał do połowy placka. Placki czekając na upieczenie podrosły, dlatego kładąc je na gorący tłuszcz powtórnie spłaszczamy.
Pieczemy wolniutko z dwóch stron na małym ogniu, aby placki się przepiekły. Po upieczeniu placki rozłożmy, posypmy cukrem pudrem

4/9
Różyczki i chruściki Barbary Ornat (KGW Bodzanowo Drugie)...
fot. Barbara Ornat (Koło Gospodyń Wiejskich Bodzanowo Drugie)

Różyczki i chruściki

Różyczki i chruściki Barbary Ornat (KGW Bodzanowo Drugie)

Produkty:
2,5 szklanki mąki, sześć żółtek, dwie łyżki śmietany kwaśnej, łyżka octu, pół kostki margaryny, szczypta soli, łyżeczka proszku do pieczenia, olej rzepakowy do smażenia, cukier puder i cukier waniliowy do posypania, owoce wiśni lub marmolada do dekoracji

Wykonanie: Wszystkie składniki zagniatamy, dzielimy ciasto na połowę i rozwałkujemy. Z jednej wycinamy krążki o trzech różnych rozmiarach. Pani Basia wycina szklanką, kieliszkiem i nakrętką od butelki - każdy krążek należy naciąć w czterech miejscach i położyć jeden na drugi - po trzy z każdego (od największego do najmniejszego). Smarujemy je na środku białkiem. Drugą część ciasta rozwałkujmy i tniemy w paski dowolnej szerokości - pasek należy przeciąć na cztery lub pięć kawałków ukośnie, każdego przecinamy na środku i przewijamy. Smażymy na gorącym oleju - wyjąć na ręcznik papierowy i po wystygnięciu posypujemy cukrem pudrem. Różyczki dekorujemy marmoladką twardą lub wiśniami w cukrze i dopiero potem pudrujemy.

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Martwe krowy pod Włocławkiem! Gospodarz usłyszał zarzut znęcania się nad zwierzętami

Martwe krowy pod Włocławkiem! Gospodarz usłyszał zarzut znęcania się nad zwierzętami

Andrzej z Plutycz zdradza plany na przyszłość. Na polu pojawił się prawdziwy potwór

Andrzej z Plutycz zdradza plany na przyszłość. Na polu pojawił się prawdziwy potwór

W polskich lasach pierwsze borowiki i maślaki. Pogoda zaskoczyła grzybiarzy

W polskich lasach pierwsze borowiki i maślaki. Pogoda zaskoczyła grzybiarzy

Zobacz również

Wolisz słodkie czy kwaskowate truskawki? Dzięki tych trikom będzie ich wysyp!

Wolisz słodkie czy kwaskowate truskawki? Dzięki tych trikom będzie ich wysyp!

Martwe krowy pod Włocławkiem! Gospodarz usłyszał zarzut znęcania się nad zwierzętami

Martwe krowy pod Włocławkiem! Gospodarz usłyszał zarzut znęcania się nad zwierzętami