5/9
Szybkie pączki domowe Barbary Ornat (KGW Bodzanowo Drugie)...
fot. Barbara Ornat (KGW Bodzanowo Drugie)

Szybkie pączki

Szybkie pączki domowe Barbary Ornat (KGW Bodzanowo Drugie)

Produkty:
3 szklanki mąki, jajko, trzy czwarte szklanki cukru, szczypta soli, szklanka mleka, pół op. drożdży, cztery łyżki roztopionej margaryny, zapach pomarańczowy, cukier puder do posypania, olej do smażenia

Wykonanie: Do przesianej mąki dodajmy podgrzane lekko mleko, rozmieszane z drożdżami. Dodajmy resztę składników. Wszystko dobrze połączyć. Gotowe ciasto przykryjmy ściereczką i odstawmy na 15 minut w ciepłe miejsce. Kiedy ciasto podrośnie, kładźmy łyżką na rozgrzany olej - smażmy na złoty kolor. Po upieczeniu wyjmijmy na ręcznik papierowy i lekko przestudzone posypmy cukrem pudrem.

6/9
Ciasto marchewkowe Renaty Dzik (KGW w Bronisławiu)...
fot. Koło Gospodyń Wiejskich w Bronisławiu

Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe Renaty Dzik (KGW w Bronisławiu)

Produkty:
jajka kurze od kur swojego chowu, cukier, soda, proszek do pieczenia, cynamon, cukier puder, olej rzepakowy, marchew, mąka pszenna cytryna

Wykonanie:
Marchew oczyśćmy – oskrobać lub obrać, część zetrzyjmy na tarce o małych oczkach, część zetrzyjmy na grubsze wiórki. Marchwi zetrzyjmy tyle, aby powstała 1,5 szklanki startej masy. 1,5 szklanki cukru utrzyjmy z 4 żółtkami, dodając po jednym.

Przez sitko przesiejmy 2 szklanki mąki pszennej, łyżeczkę proszku do pieczenia, łyżeczkę sody oraz łyżeczkę cynamonu. Składniki dokładnie wymieszajmy i dodawajmy do ciasta stale mieszając. Do wymieszanego ciasta dodajmy szklankę oleju - wymieszajmy. Dodawajmy po łyżce startą marchew oraz startą skórkę i wyciśnięty sok z cytryny. Całość wymieszajmy. Białka z 4 jajek ubijmy na sztywna pianę. Dodajmy na końcu do ciasta. Blachę wyłożmy papierem do pieczenia.
Gotowe ciasto wlejmy do tortownicy o średnicy ok. 26 cm lub prostokątnej blachy, pieczmy w temperaturze 160 - 180 stopni ok. godziny – aż się zarumieni. Upieczone i wystudzone ciasto można polukrować na wierzchu.

7/9
Pączki z ziemniakami i dynią (Stowarzyszenie KGW „Jagna” z...
fot. E. Sobolewska

Pączki ziemniaczano-dyniowe

Pączki z ziemniakami i dynią (Stowarzyszenie KGW „Jagna” z Tłuchowa)

Produkty:
dynia - przecier dyniowy, ziemniaki, jaja wiejskie, mąka z pobliskiego młyna, margaryna, cukier, drożdże, aromat, laska wanilii, spirytus, konfitura z róży lub dżem, tłuszcz do smażenia

Wykonanie:
Ziemniaki gotujemy, lekko studzimy, mielimy. Do ziemniaków wkruszamy drożdże, dobrze wyrabiamy, dodajemy wyparzone i ubite z cukrem na puszysty krem jaja.
Cały czas wyrabiając ciasto, dodajemy kolejne składniki - aromat, alkohol oraz mąkę, a na koniec rozpuszczoną i wystudzoną margarynę. Do ciasta dokładamy przecier z dyni.
Formujemy pączki, dokładając do środka domową konfiturę z dzikiej róży lub dżem. Uformowane pączki wielkości jabłka pieczemy na rozgrzanym tłuszczu. Odsączamy na papierze i ewentualnie obsypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy.

8/9
Amoniaczki czyli drobne ciasteczka z posypką cukrową (według...
fot. AGW

Amoniaczki

Amoniaczki czyli drobne ciasteczka z posypką cukrową (według gospodyni z Kaniewa w gminie Bądkowo)

Produkty:
1,5 kg mąki krupczatki, 1,5 kg mąki tortowej, kostka margaryny, kostka masła, śmietana kwaśna (kremówka), 14 żółtek, cukier i cukier waniliowy, olejek zapachowy (np. pomarańczowy), budyń śmietankowy, amoniak

Wykonanie:
Mieszamy składniki na ciasto: dwa budynie śmietankowe łączymy z 1,5 kg mąki krupczatki i 1,5 kg mąki tortowej. Dodajemy litr kwaśnej śmietany, kostkę masła, kostkę margaryny.
2,5 szklanki cukru i 3 opakowania cukru waniliowego ucieramy z 14 żółtkami jaj i dodajemy do masy, którą utworzyliśmy z tłuszczy, śmietany i mąki. Następnie dodajemy sparzony gorącą wodą amoniak (2-3 łyżki) i olejek zapachowy.
Wyrabianie ciasta: wyrabiamy je tak długo, aż będzie odchodzić od dłoni. Wyrabiając, dodajemy jeszcze około 0,5 kg mąki tortowej. Rozwałkowanie ciasta: brać małe porcje i rozwałkować bardzo cienko. Ciasto rozwałkowane posypać cukrem.
Wykrawanie ciasteczek: można je wykroić w różny sposób. Najczęściej używa się do wykrawania specjalnego radełka używanego w kuchni kujawskiej od dawna (to przyrząd tradycyjny). Wycinamy amoniaczki w kształcie rombu lub innym.
Pieczenie: w temperaturze 220°C na złotawy kolor (około 20 minut).

Kontynuuj przeglądanie galerii
WsteczDalej

Polecamy

IMGW znów ostrzega: będą przymrozki. Sadownicy i ogrodnicy liczą straty

IMGW znów ostrzega: będą przymrozki. Sadownicy i ogrodnicy liczą straty

Andrzej z Plutycz zdradza plany na przyszłość. Na polu pojawił się prawdziwy potwór

Andrzej z Plutycz zdradza plany na przyszłość. Na polu pojawił się prawdziwy potwór

Jak zyskać szczęście, nawet jeśli nie znasz symboliki podkowy?

Jak zyskać szczęście, nawet jeśli nie znasz symboliki podkowy?

Zobacz również

Jak zyskać szczęście, nawet jeśli nie znasz symboliki podkowy?

Jak zyskać szczęście, nawet jeśli nie znasz symboliki podkowy?

Zarobisz przy zbiorze szparagów, truskawek, pieczarek. Płacą do 9 tys. zł

Zarobisz przy zbiorze szparagów, truskawek, pieczarek. Płacą do 9 tys. zł