5/9
Jesteśmy przyzwyczajeni, że mamy wszystko na wyciągnięcie...
fot. Narodowe Archiwum Cyfrowe

Kuchnia na dworze używana do gotowania w lecie - 1942 rok

Jesteśmy przyzwyczajeni, że mamy wszystko na wyciągnięcie ręki. Wyrzucamy do śmieci masę produktów, z których nasze babcie przygotowałyby pyszne dania. Gotowanie z resztek i obierków to też sztuka! I #zerowaste.

6/9
W czasach przed internetem pisanie listów było czymś...
fot. Narodowe Archiwum Cyfrowe

Listonosz doręcza list kobiecie - 1943

W czasach przed internetem pisanie listów było czymś zupełnie naturalnym. Obecnie coraz mniej osób to robi, bo po co czekać tyle dni na dostarczenie listu i odpowiedź, skoro można wysłać sms lub e-mail i porozumieć się z bliskimi jeszcze tego samego dnia. To fantastyczne, ale czasem warto po prostu napisać staroświecki, klasyczny list. Uczucie, kiedy listonosz przynosi nam odpowiedź, wynagradza czas oczekiwania i jest po prostu miłym wspomnieniem z przeszłości.

7/9
Czy potrzebujemy do sprzątania takiej ilości chemii? Czy...
fot. Narodowe Archiwum Cyfrowe

Sprzątanie - 1948 rok

Czy potrzebujemy do sprzątania takiej ilości chemii? Czy rzeczywiście chcemy tę chemię wdychać? Może warto posprzątać używając do tego wody i bardziej naturalnych dodatków, takich jak cytryna, soda oczyszczona, ocet?

8/9
Szafy naszych babek nie pękały w szwach, ale nie oznacza to,...
fot. Narodowe Archiwum Cyfrowe

Uczennice przy maszynach do szycia - 1943 rok

Szafy naszych babek nie pękały w szwach, ale nie oznacza to, że nie lubiły się wystroić i ładnie wyglądać. Kiedyś nie istniała tzw. szybka moda, ubrania były zdecydowanie lepszej jakości, a dzięki umiejętności szycia można było o nie odpowiednio dbać i nosić przez długie lata.

Kontynuuj przeglądanie galerii
WsteczDalej

Polecamy

Niegdyś król polskich pól. 20 lat temu ostatni Bizon wyjechał z fabryki

Niegdyś król polskich pól. 20 lat temu ostatni Bizon wyjechał z fabryki

Rysie poszły w las na terenie Nadleśnictwa Połczyn. Trwa przywracanie ich naturze

Rysie poszły w las na terenie Nadleśnictwa Połczyn. Trwa przywracanie ich naturze

Robisz ognisko? Uniknij tego prostego błędu, przez który kiełbaski będą gorzkie

Robisz ognisko? Uniknij tego prostego błędu, przez który kiełbaski będą gorzkie

Zobacz również

Niegdyś król polskich pól. 20 lat temu ostatni Bizon wyjechał z fabryki

Niegdyś król polskich pól. 20 lat temu ostatni Bizon wyjechał z fabryki

Rysie poszły w las na terenie Nadleśnictwa Połczyn. Trwa przywracanie ich naturze

Rysie poszły w las na terenie Nadleśnictwa Połczyn. Trwa przywracanie ich naturze