1/5
Ogórki małosolne to prawdziwy letni rarytas. Przygotowuje...
fot. GettyImages/Nemer-T

Na lato zrób ogórki małosolne

Ogórki małosolne to prawdziwy letni rarytas. Przygotowuje się je prosto, a zjeść można pod różną postacią – jako przegryzkę, dodatek do obiadu lub część sałatki.

2/5
Dobór ogórków ma istotne znaczenie. Nie wystarczy kupić...
fot. GettyImages/Nataliia Shcherbyna

Jakie ogórki wybrać?

Dobór ogórków ma istotne znaczenie. Nie wystarczy kupić pierwszych lepszych gruntowych. Na małosolne najlepsze są twarde i średniej wielkości.

3/5
Ogórki małosolne fermentują się ok. 3 dni, po tym czasie...
fot. GettyImages/Julia_Sudnitskaya

Ogórki małosolne fermentują się krótko

Ogórki małosolne fermentują się ok. 3 dni, po tym czasie można je już wyciągać ze słoików i chrupać.

4/5
Naczynie musi być dopasowane do wielkości ogórków, nie mogą...
fot. GettyImages/merc67

Słoiki do ogórków małosolnych

Naczynie musi być dopasowane do wielkości ogórków, nie mogą być zbyt ściśnięte lub luźno ułożone. W wielu sklepach można znaleźć słoiki wyprofilowane pod kiszenie i fermentowanie warzyw.

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Walka jest nierówna. Arktyczny mróz zaatakował kwiaty, drzewa i krzewy owocowe

Walka jest nierówna. Arktyczny mróz zaatakował kwiaty, drzewa i krzewy owocowe

Trwa rozpaczliwa walka polskich sadowników! Jeśli przegrają, nie będzie owoców

Trwa rozpaczliwa walka polskich sadowników! Jeśli przegrają, nie będzie owoców

Andrzej z Plutycz zdradza plany na przyszłość. Na polu pojawił się prawdziwy potwór

Andrzej z Plutycz zdradza plany na przyszłość. Na polu pojawił się prawdziwy potwór

Zobacz również

Walka jest nierówna. Arktyczny mróz zaatakował kwiaty, drzewa i krzewy owocowe

Walka jest nierówna. Arktyczny mróz zaatakował kwiaty, drzewa i krzewy owocowe

W polskich lasach pierwsze borowiki i maślaki. Pogoda zaskoczyła grzybiarzy

W polskich lasach pierwsze borowiki i maślaki. Pogoda zaskoczyła grzybiarzy