Ogórki małosolne doskonale sprawdzą się w okresie letnim
Ogórki dobrze smakują na kanapce, w sałatce, w formie przetworów mogą być świetną przekąską zarówno na gorące, jak i chłodne dni. Czerwiec i lipiec to czas, kiedy można wykorzystać walory zielonych warzyw. Ogórki małosolne? Brzmi świetnie!
Słoik ogórków małosolnych to dawka m.in. wielu witamin, wapnia, kwasu mlekowego. Podobnie jak inne kiszonki, proces fermentacji sprawia, że potrawa staje się probiotykiem.
Jakie ogórki wybrać do słoików? Nie mogą być zbyt miękkie
Gospodynie twierdzą, że kluczem do sukcesu jest zalewa. Warto jednak wspomnieć, że wybór ogórków też ma znaczenie. Na bazarach pojawiają się pierwsze gruntowe, lada moment ruszy na nie boom. Dobrze, aby warzywa na kiszenie były średniej wielkości i twardości, zbyt miękkie nie nadają się do procesu.