Ogórki małosolne są idealne na lato. Koniecznie z koprem i czosnkiem. Tych błędów nie popełniaj przy przygotowaniu

Katarzyna Zawada
Katarzyna Zawada
Ogórki małosolne to prawdziwy letni rarytas. Przygotowuje się je prosto, a zjeść można pod różną postacią – jako przegryzkę, dodatek do obiadu lub część sałatki.
Ogórki małosolne to prawdziwy letni rarytas. Przygotowuje się je prosto, a zjeść można pod różną postacią – jako przegryzkę, dodatek do obiadu lub część sałatki. GettyImages/Nemer-T
Sezon na wiele młodych warzyw potrwa do końca lata, dzięki czemu jeszcze przez kilka miesięcy możemy cieszyć się ich wybornym smakiem. Wakacyjnym hitem co roku są ogórki, zwłaszcza te w wersji małosolnej. Zamiast wybierać te kupne, większość z nas próbuje sił w domu. Jak zrobić idealną przekąskę? Które ogórki wybrać? Podpowiadamy.

Spis treści

Ogórki małosolne doskonale sprawdzą się w okresie letnim

Ogórki dobrze smakują na kanapce, w sałatce, a w formie przetworów mogą być świetną przekąską zarówno na gorące, jak i chłodne dni. Czerwiec i lipiec to czas, kiedy można wykorzystać walory zielonych warzyw. Ogórki małosolne? Brzmi świetnie!

Słoik ogórków małosolnych to dawka m.in. wielu witamin, wapnia, kwasu mlekowego. Proces fermentacji sprawia, że potrawa staje się probiotykiem, jednak warto wiedzieć, że w tym przypadku znacznie lepsze są ogórki kiszone.

Ogórki małosolne to wstępnie ukwaszone warzywo, które w takiej postaci staje się chrupkie, zachowuje świeży i delikatny smak, ale zyskuje przyjemnie słony smak i aromat przypraw. W ciepłe dni ogórki małosolne są gotowe już po 1-2 dobach, dlatego można mieć je przez cały czas, informuje Anna Rokicka-Żuk, stronazdrowia.pl.

Jakie ogórki wybrać do słoików? Nie mogą być zbyt miękkie

Gospodynie twierdzą, że kluczem do sukcesu jest zalewa. Wybór ogórków też ma znaczenie. Na bazarach pojawiają się pierwsze gruntowe, lada moment ruszy na nie boom. Dobrze, aby warzywa na kiszenie były średniej wielkości i twardości, zbyt miękkie nie nadają się do procesu.

Małosolne ogórki nie potrzebują zbyt wielu dodatków. Wystarczy kilka przypraw, które podkręcą smak słoików.

Ogórki małosolne to pyszna i zdrowa przekąska. Są lekkostrawne i niskokaloryczne - w 100 g produktu jest 11 kcal. Dostarczają nam dużo błonnika pokarmowego, który zapewnia uczucie sytości i dba o właściwą pracę naszych jelit, przekonuje Katarzyna Puczyńska, stronakuchni.pl.

Przepis na ogórki małosolne. Będą smaczne i chrupiące

Składniki:

  • 2 kg ogórków gruntowych,
  • 3 l wody,
  • główka czosnku,
  • mały korzeń chrzanu, opcjonalnie liście,
  • 7 gałązek kopru,
  • 10 listków laurowych,
  • garść soli.

Przygotowanie:

Na dnie słoików układamy wymoczone wcześniej ogórki, przeplatając je resztą składników. Forma nie ma znaczenia, czosnek i chrzan mogą być dodane w całości lub pokrojone. Zalewamy całość zagotowaną, ostudzoną wodą z solą. Zakrywamy gazą i odstawiamy na kilka dni. Ogórki małosolne najlepiej smakują po 3 dniach.

Przy robieniu ogórków małosolnych należy pamiętać o kilku zasadach. Dzięki temu wyjdą idealne:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Pomocnik rolnika przy zbiorach - zasady zatrudnienia

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera