Spis treści
Ogórki małosolne doskonale sprawdzą się w okresie letnim
Ogórki dobrze smakują na kanapce, w sałatce, a w formie przetworów mogą być świetną przekąską zarówno na gorące, jak i chłodne dni. Czerwiec i lipiec to czas, kiedy można wykorzystać walory zielonych warzyw. Ogórki małosolne? Brzmi świetnie!
Słoik ogórków małosolnych to dawka m.in. wielu witamin, wapnia, kwasu mlekowego. Proces fermentacji sprawia, że potrawa staje się probiotykiem, jednak warto wiedzieć, że w tym przypadku znacznie lepsze są ogórki kiszone.
Ogórki małosolne to wstępnie ukwaszone warzywo, które w takiej postaci staje się chrupkie, zachowuje świeży i delikatny smak, ale zyskuje przyjemnie słony smak i aromat przypraw. W ciepłe dni ogórki małosolne są gotowe już po 1-2 dobach, dlatego można mieć je przez cały czas, informuje Anna Rokicka-Żuk, stronazdrowia.pl.
Jakie ogórki wybrać do słoików? Nie mogą być zbyt miękkie
Gospodynie twierdzą, że kluczem do sukcesu jest zalewa. Wybór ogórków też ma znaczenie. Na bazarach pojawiają się pierwsze gruntowe, lada moment ruszy na nie boom. Dobrze, aby warzywa na kiszenie były średniej wielkości i twardości, zbyt miękkie nie nadają się do procesu.
Małosolne ogórki nie potrzebują zbyt wielu dodatków. Wystarczy kilka przypraw, które podkręcą smak słoików.
Ogórki małosolne to pyszna i zdrowa przekąska. Są lekkostrawne i niskokaloryczne - w 100 g produktu jest 11 kcal. Dostarczają nam dużo błonnika pokarmowego, który zapewnia uczucie sytości i dba o właściwą pracę naszych jelit, przekonuje Katarzyna Puczyńska, stronakuchni.pl.
Przepis na ogórki małosolne. Będą smaczne i chrupiące
Składniki:
- 2 kg ogórków gruntowych,
- 3 l wody,
- główka czosnku,
- mały korzeń chrzanu, opcjonalnie liście,
- 7 gałązek kopru,
- 10 listków laurowych,
- garść soli.
Przygotowanie:
Na dnie słoików układamy wymoczone wcześniej ogórki, przeplatając je resztą składników. Forma nie ma znaczenia, czosnek i chrzan mogą być dodane w całości lub pokrojone. Zalewamy całość zagotowaną, ostudzoną wodą z solą. Zakrywamy gazą i odstawiamy na kilka dni. Ogórki małosolne najlepiej smakują po 3 dniach.
Przy robieniu ogórków małosolnych należy pamiętać o kilku zasadach. Dzięki temu wyjdą idealne:
Strefa Biznesu: Plantatorzy ostrzegają - owoce w tym roku będą droższe
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?