Olej olejowi nierówny - jakie wybierać?
Jak wyjaśnia Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej, tłuszcze roślinne są z reguły olejami o wysokiej zawartości pożądanych kwasów tłuszczowych nienasyconych. Są jednak wyjątki i zależą do nich oleje z roślin tropikalnych – kokosowy i palmowy.
Warto zwrócić uwagę, że olej palmowy ma ok. 50% kwasów tłuszczowych nasyconych, kokosowy ok. 90%. Olej rzepakowy zawiera ich tylko ok. 7%.
Jakie oleje można spotkać na polskim rynku i do czego je stosować? Oto przykłady --->
Olej rzepakowy sprawdzi się do smażenia. Podobnie jak inne oleje tłoczone na gorąco.
Olej lniany to "prawdziwy rarytas. Intensywny orzechowy smak i zapach i bursztynowa barwa kryje w sobie szeroką gamę właściwości zdrowotnych", zapewniają gospodarze w ogłoszeniu na Wielkopolski e-bazarku.
Olej z nasion lnu jest uważany za cenne źródło kwasów omega-3 i omega-6. Może chronić przed rozwojem nowotworów, wspomaga trawienie oraz metabolizm, a do tego obniża poziom złego cholesterolu we krwi. Olej lniany jest stosowany w pielęgnacji skóry, włosów i paznokci.
Oleje rafinowane, czyli tłoczone na ciepło stosuje się do pieczenia, gotowania czy smażenia, ale również do sosów.
Olej słonecznikowy zalecany do stosowania na zimno, możemy wykorzystać do sałatek albo zrobienia majonezu.