Nasze pragnienie ugaszą nie tylko słodkie kawy lub herbaty, warto sięgnąć po syropy owocowe, które dodane do wody lub innego napoju pomogą znieść nawet ekstremalne upały.
Kwaśne smaki na upalny dzień
Syrop cytrusowy sprawdzi się nie tylko jaka baza do napojów, drinków, może być też dodatkiem kulinarnym. Sok z 3-5 pomarańczy i tylu samych cytryn łączymy z wodą (0,5 litra). Dodajemy szklankę cukru, startą skórkę z owoców i podgrzewamy, aż konsystencja zacznie być gęsta. Odstawiamy syrop na kilka godzin, następnie znów gotujemy i gorący przelewamy do butelki.
Sezon na truskawki trwa, warto je wykorzystać
Ciekawym połączeniem jest truskawka z rabarbarem. Smak słodyczy łączy się z wyrafinowaniem, a powstały syrop nie tylko orzeźwia, ale przyjemnie podrażnia kubki smakowe. Kilogram truskawek i pół kilograma rabarbaru kroimy w kostkę, wkładamy do garnka i dodajemy 2 szklanki cukru. Dla smaku można dolać też sok z 2 cytryn lub nieco imbiru. Całość gotujemy do momentu, aż pojawią się soki. Odsączamy owoce, a gotowy syrop przelewamy do butelek. Może być on spożywany od razu po ostygnięciu lub zapasteryzowany w celu dalszego przechowywania.
Mięta na każdą porę roku
W okresie zimowym syrop z mięty świetnie sprawdzi się przy infekcjach dróg oddechowych, z kolei latem orzeźwi wiele przygotowanych przez nas napojów. Garść listków mięty (10-20) wrzucamy na litr wody. Zostawiamy to na kilka godzin, a następnie dodajemy 2,5 szklanki cukru i sok z cytryny. Po zagotowaniu odcedzamy syrop i umieszczamy w odpowiednim naczyniu. Otwarty wywar dobrze jest przechowywać w lodówce.