Malina nie tylko na przeziębienie
Podobnie jak syrop miętowy, uniwersalny jest syrop z malin. A kiedy go robić, jak nie w sezonie? Za chwilę na bazarach rozpocznie się wysyp owoców sezonowych, ich wykorzystanie jest szerokie. W lato nadadzą charakteru, w zimę pomogą walczyć z przeziębieniem. Kilogram malin gotujemy w litrze wody, dodajemy 2,5 szklanki cukru lub miodu. Wiele gospodyń poleca też dodawanie liści malin. Po ugotowaniu syropu należy go zostawić na kilkanaście godzin, dopiero potem przelać do butelek.
Połączenie mięty z ogórkiem
Mięta sprawdzi się nie tylko w połączeniu z cytryną, ale także z… ogórkiem. Na bazie miksu warzywno-owocowego można wyczarować chłodzący letni napój. Jego konsystencja będzie bardziej wodnista niż klasyczne syropy, ze względu na brak zagęstnika w postaci cukru. Kilkanaście listków mięty i sok z trzech cytryn gotujemy w litrze wody. Odstawiamy do ostygnięcia. Następnie dodajemy świeżego ogórka pokrojonego w plastry. Zostawiamy na kilka godzin do połączenia smaków i przelewamy do butelek. Taka baza świetnie sprawdzi się jako napój lub jako dodatek do herbat i drinków.