5/9
Ciasta na Wielkanoc - przepisy. Sernik z truskawkami...

Ciasta na Wielkanoc - przepisy. Sernik z truskawkami

Składniki na kruche ciasto: 200 g mąki, 100 g miękkiego dobrej jakości masła, 150 g cukru, 1 jajko. Masa serowa: 500 g serka naturalnego, 300 g serka mascarpone, 1/2 szklanki cukru brązowego, 1 jajko, 2 czubate łyżki budyniu waniliowego, laska wanilii. Dodatkowo – 300 gramów truskawek, galaretka truskawkowa.

Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Zagnieść kruche ciasto. Przełożyć do woreczka i schować do zamrażarki. W misce wymieszać serek naturalny i mascarpone, dodać cukier i budyń. Wymieszać całość, po czym dodać wyłuskane ziarenka z laski wanilii. Ponownie wymieszać.
Wbić jajo i ostatni raz wymieszać - na tym etapie można użyć miksera. Okrągłą blachę o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyciągnąć zimne ciasto i wylepić spód (odrobinę ciasta zostaw do pokruszenia i posypania wierzchu). Masę serową wylać na ciasto, ułożyć truskawki (jeśli są soczyste, posyp odrobiną mąki ziemniaczanej). Piec przez ok. 50-55 min. Po upieczeniu, odstawić na noc do lodówki, a potem zalać chłodną galaretką.

6/9
Ciasta na Wielkanoc - przepisy. Baba wielkanocna...

Ciasta na Wielkanoc - przepisy. Baba wielkanocna

Składniki: 250 ml mleka, 5 jajek, 175 g masła, 250 g cukru, szczypta soli, pół cytryny, skórka z pół pomarańczy, cukier waniliowy, 50 g drożdży, 100 g rodzynek, 750-900 g mąki.
Przygotowanie: w ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże. Dodajemy łyżkę cukru i 5 łyżek mąki. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce. Od dwóch jajek oddzielamy białka i wkładamy do lodówki na krem. Pozostałe jajka i 2 żółtka ucieramy z cukrem. Dodajemy stopione masło i cukier waniliowy. Na tarce o drobnych oczkach ucieramy pół cytryny (łyżkę soku zostawiamy na krem) oraz skórkę z połowy pomarańczy. Wszystko mieszamy i dodajemy do masy drożdże z mlekiem. Oddzielnie w dużą miskę przesiewamy mąkę i wlewamy drożdżową masę. Zagniatamy ciasto. Na samym końcu dodajemy sparzone rodzynki. Zagniatamy ciasto tak długo, aż przestanie kleić się do miski i rąk. W razie potrzeby można dodawać mąkę. Przykrywamy miskę z ciastem ręcznikiem i pozostawiamy w ciepłym miejscu, by dwukrotnie powiększyło objętość. Następnie należy zagnieść je na nowo i znów pozostawić do wyrośnięcia. Później można dzielić ciasto na porcje i wkładać do form posmarowanych masłem, tak by ciasto zajęło około połowy. Pieczemy w temperaturze 200 stopni od 30 minut do godziny – w zależności od wielkości formy.

7/9
Ciasta na Wielkanoc - przepisy. Baba pomarańczowa...

Ciasta na Wielkanoc - przepisy. Baba pomarańczowa

Składniki: mąka tortowa (1 szklanka), mąka ziemniaczana (0,5 szklanki), jajka (5 szt.), cukier (1 szklanka), proszek do pieczenia (1 czubata łyżeczka), margaryna (250 g), skórka drobno starta z trzech pomarańczy.

Przygotowanie: Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier – cały czas ubijając, aż do uzyskania jednolitej masy. Następnie dodajemy żółtka, mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia oraz skórką pomarańczową i całość mieszamy. Na koniec wlewamy roztopioną margarynę i delikatnie ubijamy. Wylewamy ciasto do wysmarowanej formy, pozostawiając kilka łyżek ciasta, do którego dodajemy 2 łyżki kakao. Mieszamy resztę ciasta z kakao i polewamy zawartość formy. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez ok. 45-55 minut. Po wyjęciu ostudzoną babkę możemy posypać cukrem pudrem.

8/9
Ciasta na Wielkanoc - przepisy. Mazurek migdałowy...

Ciasta na Wielkanoc - przepisy. Mazurek migdałowy

Składniki: 250 g masła (miękkiego), 150 g cukru pudru, 3 jajka, 325 g mąki, kropla aromatu waniliowego.

Przygotowanie: Jajka, masło, cukier i aromat waniliowy dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy mąkę. Dobrze wyrabiamy, ale nie zagniatamy ciasta zbyt długo, bo stanie się twarde. Połowę ciasta rozwałkowujemy na placek dowolnego kształtu i suszymy w piekarniku około 10 minut. Drugą połowę ciasta przekładamy do worka z karbowaną końcówką i nakładamy ozdobny wzorek
na pół wypieczony blat. Pieczemy całość do uzyskania złotego koloru w temperaturze 180 stopni. Dekorujemy masą kajmakową, orzechami, czekoladą i migdałami.

Kontynuuj przeglądanie galerii
WsteczDalej

Polecamy

IMGW znów ostrzega: będą przymrozki. Sadownicy i ogrodnicy liczą straty

IMGW znów ostrzega: będą przymrozki. Sadownicy i ogrodnicy liczą straty

Andrzej z Plutycz zdradza plany na przyszłość. Na polu pojawił się prawdziwy potwór

Andrzej z Plutycz zdradza plany na przyszłość. Na polu pojawił się prawdziwy potwór

Jak zyskać szczęście, nawet jeśli nie znasz symboliki podkowy?

Jak zyskać szczęście, nawet jeśli nie znasz symboliki podkowy?

Zobacz również

Ten ciągnik obrabia ziemię bez kierowcy. To pierwsza taka maszyna w Polsce

Ten ciągnik obrabia ziemię bez kierowcy. To pierwsza taka maszyna w Polsce

Jak zyskać szczęście, nawet jeśli nie znasz symboliki podkowy?

Jak zyskać szczęście, nawet jeśli nie znasz symboliki podkowy?