Przepis na szybką zupę grzybową
Zupę grzybową najlepiej gotować na bulionie warzywnym. Wystarczy dodać do niego zmiksowane zesmażone grzyby z cebulką w proporcjach dwóch garści na 2 litry wywaru. Całość pod koniec można zagęścić mąką i zabielić śmietaną.
Przepis na kurki w śmietanie
Jedni uwielbiają je w jajecznicy, drudzy w śmietanie. Przepis jest bardzo prosty. Kilogram kurek oczyszczamy i kroimy na mniejsze cząstki. Smażymy wraz z cebulką i kilkoma ząbkami czosnku do momentu, aż odparuje woda. Wlewamy litr śmietanki 30 proc., doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy do zagęszczenia.
Przepis na smażone kanie
Wcale nie trzeba spędzać przy grzybach dużo czasu. Niektóre przepisy są proste i szybkie. W przypadku kani można je potraktować jak kotlety, które smażone w panierce zastąpią mięso. Dokładnie oczyszczone kapelusze grzybów obtaczamy w jajku, następnie w bułce tartej i wrzucamy na patelnię. Danie będzie gotowe, gdy panierka zarumieni się na złoto.
Przepis na marynowane grzyby
Do słoika mogą trafiać przeróżne rodzaje grzybów. Szczególnie poleca się borowiki lub podgrzybki. Najpierw warto przygotować zalewę. 1,5 szklanki wody gotujemy z łyżką cukru, listkiem laurowym, kilkoma ziarnami ziela angielskiego, można też dodać kroplę octu lub czosnek. Kilogram obmytych grzybów sortujemy, mniejsze można zostawić w całości, większe pokroić. Gotujemy je kilka minut w osobnym garnku z wodą, a następnie rozkładamy do słoików. Wypełniamy zalewą, zakręcamy i odwracamy do góry dnem.