5/13
Patisony...

Patisony

Patisony przypominają miniaturowe dynie o kształcie podobnym do kielicha kwiatowego. Mogą przybierać różną wielkość - od 10 do ponad 20 cm średnicy. Same w sobie mają delikatny smak i świetnie nadają się do konserwowania.

Właściwości
Patisony są bogate w witaminę C, wapń, fosfor, żelazo, magnez, karoten i węglowodany. Świetnie gaszą pragnienie. Do tego są lekkostrawne i niskokaloryczne, więc można spożywać je na diecie.

Wykorzystanie w kuchni
Patisony doskonale nadają się do marynowania oraz konserwowania. Ich niewielki rozmiar sprawia, że bez problemu mieszczą się w słoiku. Świetnie sprawdzą się jako zastępstwo ogórka. Można również je zapiekać, przyrządzać z nich pastę, smażyć a także faszerować. Nadadzą się także do przygotowania frytek - w zastępstwie ziemniaka.

6/13
Roszponka...

Roszponka

Ta drobnolistna roślina jest wyjątkowo wartościową zieleniną w okresie zimowo-wiosennym. Jej smak jest dosyć neutralny, o lekko orzechowej nucie.

Właściwości
Roszponka jest nie tylko bogata w żelazo, ale także dostarczy naszemu organizmowi potas, wapń oraz witaminy C i A. Zielenina zawiera od trzech do czterech razy więcej beta-karotenu i witaminy C niż sałata siewna! Jej właściwości odżywcze znane są od setek lat.

Wykorzystanie w kuchni
Roszponka doskonale sprawdzi się w sałatkach. Smakowo będzie komponowała się z gorgonzolą i pomidorkami koktajlowymi.

7/13
Kalafior romanesco...

Kalafior romanesco

Nietypowa, mało znana w Polsce odmiana kalafiora ma zielone zabarwienie i stożkowate różyczki o kształcie minaretów. Jego smak jest łagodniejszy i mniej gorzki niż zwykły brokuł czy kalafior. W dodatku ma kremowe wykończenie o orzechowej nucie.

Właściwości
Kalafior romanesco jest niezwykle niskokaloryczny, będzie więc doskonały dla osób na diecie. Sprawdzi się także jako warzywo dla alergików. Jest źródłem białka, węglowodanów, błonnika, przeciwutleniaczy, karotenoidów i szeregu witamin. Znajdziemy w nim także wiele minerałów. Ze względu na wysoką zawartość błonnika i wody, kalafior wspiera działanie układu pokarmowego.

Wykorzystanie w kuchni
Romanesco może spokojnie zastąpić zwykły kalafior i brokuły. Sprawdzi się w zupach i sałatkach, a także w wersji panierowanej lub zapiekanej.

8/13
Jarmuż...

Jarmuż

To kolejne warzywo, które stanowi doskonałą alternatywę dla szpinaku. Świeży jarmuż jest dostępny od późnej jesieni aż do przedwiośnia - po przemarznięciu liście są jeszcze smaczniejsze, gdyż tracą gorycz.

Właściwości
Jarmuż to bogate źródło wapnia i żelaza. Dodatkowo zawiera przeciwutleniacze, działając przeciwnowotworowo. Ma także właściwości przeciwzapalne, sam w sobie jest zaś lekkostrawny.

Wykorzystanie w kuchni
Jarmuż nada się do suró­wek, zup, sałatek, czy budyniów. W Japonii sok z jarmużu stosowany jest jako suplement diety. Roślinę można spożywać na surowo, jednak to obróbka termiczna pozbawi ją włóknistości. Doskonale będzie smakowała w wersji zapiekanej, gotowanej lub nawet smażonej.

Kontynuuj przeglądanie galerii
WsteczDalej

Polecamy

IMGW znów ostrzega: będą przymrozki. Sadownicy i ogrodnicy liczą straty

IMGW znów ostrzega: będą przymrozki. Sadownicy i ogrodnicy liczą straty

Ten ciągnik obrabia ziemię bez kierowcy. To pierwsza taka maszyna w Polsce

Ten ciągnik obrabia ziemię bez kierowcy. To pierwsza taka maszyna w Polsce

W polskich lasach pierwsze borowiki i maślaki. Pogoda zaskoczyła grzybiarzy

W polskich lasach pierwsze borowiki i maślaki. Pogoda zaskoczyła grzybiarzy

Zobacz również

Ten ciągnik obrabia ziemię bez kierowcy. To pierwsza taka maszyna w Polsce

Ten ciągnik obrabia ziemię bez kierowcy. To pierwsza taka maszyna w Polsce

Zarobisz przy zbiorze szparagów, truskawek, pieczarek. Płacą do 9 tys. zł

Zarobisz przy zbiorze szparagów, truskawek, pieczarek. Płacą do 9 tys. zł