5/6
Dżem z żurawiny może przyrządzić każdy, nawet kuchenny...
fot. pixabay.com/TesaPhotography

Dżem z żurawiny

Dżem z żurawiny może przyrządzić każdy, nawet kuchenny amator. 500 g owoców miksujemy, 500 g pozostawiamy w całości. Zmiksowana część trafia do garnka z 500 g cukru, całość trzeba zagotować, następnie dodać pozostałe owoce i trzymać na ogniu nie dłużej niż godzinę. Gorącą marmoladę przekładamy do słoików i odwracamy do góry dnem.

6/6
Kwaskowość żurawiny sprawdzi się w wypiekach. Szklankę mąki,...
fot. pixabay.com/chefjoannabarajas

Ciasto z żurawiną

Kwaskowość żurawiny sprawdzi się w wypiekach. Szklankę mąki, 3 łyżeczki proszku do pieczenia oraz szczyptę soli mieszamy, do tego dodajemy 50 g masła utarte z niecałą szklanką cukru. Wlewamy szklankę mleka i wyrabiamy na gładką masę. Ostrożnie dołączamy owoce żurawiny (szklanka, półtorej szklanki) i łączymy z ciastem, starając się ich nie zmiażdżyć. Całość pieczemy ok. 55 minut w 180 stopniach Celsjusza.

Kontynuuj przeglądanie galerii
WsteczPrzejdź na i.pl

Zobacz również

IMGW znów ostrzega: będą przymrozki. Sadownicy i ogrodnicy liczą straty

IMGW znów ostrzega: będą przymrozki. Sadownicy i ogrodnicy liczą straty

W polskich lasach pierwsze borowiki i maślaki. Pogoda zaskoczyła grzybiarzy

W polskich lasach pierwsze borowiki i maślaki. Pogoda zaskoczyła grzybiarzy

Polecamy

W polskich lasach pierwsze borowiki i maślaki. Pogoda zaskoczyła grzybiarzy

W polskich lasach pierwsze borowiki i maślaki. Pogoda zaskoczyła grzybiarzy

Zarobisz przy zbiorze szparagów, truskawek, pieczarek. Płacą do 9 tys. zł

Zarobisz przy zbiorze szparagów, truskawek, pieczarek. Płacą do 9 tys. zł

Potężna kolejka przed poznańską galerią! Rośliny rozeszły się jak "świeże bułeczki"

Potężna kolejka przed poznańską galerią! Rośliny rozeszły się jak "świeże bułeczki"