5/11
Rzepa dalej jest w Polsce niedocenianym warzywem. Działa...
fot. Agnieszka Bielecka/Polska Press

Rzepa

Rzepa dalej jest w Polsce niedocenianym warzywem. Działa m.in. na regulację trawienia, wzmacnianie odporności oraz poprawę kondycji włosów i skóry. Dzięki witaminom i minerałom wybierają ją też osoby chore na reumatyzm. Na rynku najbardziej popularna jest biała odmiana, spotkać można również czarną. Rzepę spożywa się na surowo lub po obróbce cieplnej, np. w formie purée. Co ciekawe, w wielu gospodarstwach odmiany ścierniskowe rzepy stanowią pokarm dla bydła, koni czy królików.

6/11
Brukselka wyglądem przypomina małą kapustę. Najlepiej sięgać...
fot. pixabay.com/Lebensmittelfotos

Brukselka

Brukselka wyglądem przypomina małą kapustę. Najlepiej sięgać po te, które są zbite, nie mają plam ani miękkich liści. Niektórzy spożywają główki na surowo, wielu jednak woli je wcześniej obgotować. Warzywo stanowi cenne źródło witamin i składników odżywczych, poleca się je m.in. w walce z nowotworami, infekcjami i chorobami skóry.

7/11
Niezbędny składnik do walki z przeziębieniem i grypą....
fot. pixabay.com/manfredrichter

Czosnek

Niezbędny składnik do walki z przeziębieniem i grypą. Okazuje się, że może być krajowy lub importowany z Chin. Ten drugi nie ma tak wielu walorów odżywczych, jak jego rodzimy odpowiednik. W okresie zachorowań bylina sprawdza się na grypę, infekcję gardła i obniżoną odporność. Oprócz silnych właściwości antybakteryjnych wspomaga w walce z nowotworami. Najprościej odróżnić oba rodzaje po kolorze. Chiński produkt najczęściej jest biały, jak malowany, ten polski posiada plamy, a jego powłoka nie jest idealna. Osnówka może mieć zabarwienie różowe lub fioletowe.

8/11
Co ciekawe, cebula zajmuje krajowe podium, jeśli chodzi o...
fot. pixabay.com/Couleur

Cebula

Co ciekawe, cebula zajmuje krajowe podium, jeśli chodzi o powierzchnię upraw. Wyprzedzają ją jedynie pomidor i marchew. Sprawdzi się w kuchni przez cały rok. Latem możemy sięgnąć po nią prosto z pola, a zimą z chłodni lub innego miejsca do przechowania. Warzywo doskonale nada się do sałatki, zup lub sosów. Fani sportu uwielbiają je w postaci krążków.

Kontynuuj przeglądanie galerii
WsteczDalej

Polecamy

Zarobisz przy zbiorze szparagów, truskawek, pieczarek. Płacą do 9 tys. zł

Zarobisz przy zbiorze szparagów, truskawek, pieczarek. Płacą do 9 tys. zł

Rolnik z Kujaw w pożarze stracił sprzęt. To było podpalenie - potrzebna pomoc

Rolnik z Kujaw w pożarze stracił sprzęt. To było podpalenie - potrzebna pomoc

Ile kosztują sadzonki truskawek? Pora sadzić

Ile kosztują sadzonki truskawek? Pora sadzić

Zobacz również

Andrzej z Plutycz zdradza plany na przyszłość. Na polu pojawił się prawdziwy potwór

Andrzej z Plutycz zdradza plany na przyszłość. Na polu pojawił się prawdziwy potwór

Zarobisz przy zbiorze szparagów, truskawek, pieczarek. Płacą do 9 tys. zł

Zarobisz przy zbiorze szparagów, truskawek, pieczarek. Płacą do 9 tys. zł