5/12
Ze skórki cytryny przygotujesz również limoncello, czyli...
fot. Getty Images

Jeszcze więcej cytryn

Ze skórki cytryny przygotujesz również limoncello, czyli włoski likier. Skórkę z 5 cytryn zanurz w 500 ml alkoholu i odstaw na tydzień w szczelnie zamkniętym słoiku. Wszystko przefiltruj przez gazę i wymieszaj z syropem (500 ml wody i 300 g cukru podgrzewane na małym ogniu, mieszane drewnianą łyżką). Przelej limoncello do szklanych butelek i przechowuj w piwnicy lub lodówce.

Cytrynową oliwę również przygotujesz samodzielnie. Wystarczy 500 ml oliwy z oliwek oraz 4 łyżki posiekanej skórki cytryny. Zamknij w szczelnym słoiku i odstaw na 15 dni w suchym i ciemnym miejscu. Codziennie potrząsaj słoikiem. Po 15 dniach przefiltruj oliwę za pomocą sitka (nie potrzebujemy już skórek) i przelej do butelki z ciemnego szkła. Cytrynowa oliwa gotowa. To samo można zrobić ze skórkami pomarańczy.

6/12
Wystarczy zebrać umyte obierki warzywne, korzenie, łodygi,...
fot. pixabay.com

Wywar warzywny

Wystarczy zebrać umyte obierki warzywne, korzenie, łodygi, końcówki i liście. Pokroić je na kawałki podobnego rozmiaru, przechowywać w zamrażarce, aż uda się uzbierać około 2 pełnych szklanek. Upewnij się aby były tam obierki cebuli, marchewki i selera, które nadadzą wywarowi doskonałego smaku. Zebrane skórki wrzuć do garnka, zalej wodą i gotuj co najmniej przez godzinę. Następnie możesz wywar przelać do opakowania na kostki do lodu i używać wedle potrzeby.

7/12
Skórki granatu będą idealne do farbowania tkanin na odcienie...
fot. unsplash.com

Granat

Skórki granatu będą idealne do farbowania tkanin na odcienie żółci i pomarańczy. Kilka skórek owocu przełóż do garnka ze stali nierdzewnej, zalej wrzącą wodą i odstaw na noc. Następnie ponownie zagotuj i usuń skórki. Teraz zanurz w wodzie tkaninę, którą chcesz zafarbować i odstaw co najmniej na 1 dzień.

8/12
Suszone i posiekane skórki pomarańczy można wykorzystać jako...
fot. Getty Images

Pomarańcze

Suszone i posiekane skórki pomarańczy można wykorzystać jako składnik pachnącego i ładnie wyglądającego potpourri. Wymieszaj je z płatkami kwiatów (wysuszonymi), cynamonem i goździkami, przesyp do ładnej miseczki i pachnąca ozdoba gotowa.

Z wysuszonych skórek pomarańczy można też zrobić kolczyki lub zimową herbatę. Wysuszone skórki pomarańczy zalej gorącą wodą i pozostaw na ok. godzinę. Podawaj w temperaturze pokojowej lub ciepłej. Możesz udoskonalić napój ulubionymi dodatkami, np. miodem czy kawałkami jabłka.

Kontynuuj przeglądanie galerii
WsteczDalej

Polecamy

W polskich lasach pierwsze borowiki i maślaki. Pogoda zaskoczyła grzybiarzy

W polskich lasach pierwsze borowiki i maślaki. Pogoda zaskoczyła grzybiarzy

Zarobisz przy zbiorze szparagów, truskawek, pieczarek. Płacą do 9 tys. zł

Zarobisz przy zbiorze szparagów, truskawek, pieczarek. Płacą do 9 tys. zł

Potężna kolejka przed poznańską galerią! Rośliny rozeszły się jak "świeże bułeczki"

Potężna kolejka przed poznańską galerią! Rośliny rozeszły się jak "świeże bułeczki"

Zobacz również

W polskich lasach pierwsze borowiki i maślaki. Pogoda zaskoczyła grzybiarzy

W polskich lasach pierwsze borowiki i maślaki. Pogoda zaskoczyła grzybiarzy

Rolnik z Kujaw w pożarze stracił sprzęt. To było podpalenie - potrzebna pomoc

Rolnik z Kujaw w pożarze stracił sprzęt. To było podpalenie - potrzebna pomoc