5/7
Oddzielaj mięso od żeber, przesuwając nóż w kierunku ogona....
fot. Towarzystwo Promocji Ryb

Oddzielaj mięso od żeber, przesuwając nóż w kierunku ogona. Filet trzeba oczyścić, odcinając płetwy wraz z kośćmi (to nie pomyłka, ryby też mają kości – przyp. red.)

6/7
Filet powinien leżeć skórą do dołu. Natnij ostrożnie mięso...
fot. Towarzystwo Promocji Ryb

Filet powinien leżeć skórą do dołu. Natnij ostrożnie mięso co 2-3 mm tak, aby nie przeciąć skóry. Pozostałe fragmenty ości rozpłyną się podczas smażenia w gorącym tłuszczu.
Filet z drugiej strony ryby należy oddzielić w taki sam sposób

7/7
Części karpia, które pozostały po filetowaniu, zdaniem...
fot. Obraz Zdeněk Chalupský z Pixabay

Części karpia, które pozostały po filetowaniu, zdaniem Towarzystwa promocji Ryb świetnie nadają się na zupę rybną. Przepisy można znaleźć na stronie: pankarp.pl

Kontynuuj przeglądanie galerii
WsteczPrzejdź na i.pl

Zobacz również

Rolnicy.Podlasie. Andrzej na wielkich zakupach. Nie żałował pieniędzy!

Rolnicy.Podlasie. Andrzej na wielkich zakupach. Nie żałował pieniędzy!

Robisz ognisko? Uniknij tego prostego błędu, przez który kiełbaski będą gorzkie

Robisz ognisko? Uniknij tego prostego błędu, przez który kiełbaski będą gorzkie

Polecamy

Niegdyś król polskich pól. 20 lat temu ostatni Bizon wyjechał z fabryki

Niegdyś król polskich pól. 20 lat temu ostatni Bizon wyjechał z fabryki

Tragiczny wypadek na DK10 pod Choszcznem. Zginął traktorzysta [ZDJĘCIA]

Tragiczny wypadek na DK10 pod Choszcznem. Zginął traktorzysta [ZDJĘCIA]

Dlaczego kalafior żółknie w ogródku? Praktyczne wskazówki uprawy

Dlaczego kalafior żółknie w ogródku? Praktyczne wskazówki uprawy