5/11
Alwoood - ciekawa odmiana deserowa, mieszańcowa, wyhodowana...

Alwoood - ciekawa odmiana deserowa, mieszańcowa, wyhodowana w USA, o bardzo wysokiej plenności. Krzewy rosną silnie i mają duże, dekoracyjne liście. Grona średnie i duże, cylindryczne, równomiernie wypełnione kulistymi jagodami o fioletowo-granatowej barwie z jasnym nalotem. Miąższ słodki, galaretowaty, smaczny, z charakterystycznym posmakiem Labrusca. Zbiory na przełomie września i października. Odmiana odznacza się bardzo wysoką odpornością na choroby. Krzewy zimą wytrzymują mrozy do – 30 stopni C i nie trzeba ich okrywać na zimę. Wartościowa odmiana amatorska do celów dekoracyjnych i deserowych, którą można uprawiać w całej Polsce. Nadaje się do obsadzenia altan i płotów.

6/11
Aurora - odmiana deserowa i przerobowa z Francji. Wzrost...
fot. Pixabay

Aurora - odmiana deserowa i przerobowa z Francji. Wzrost krzewów jest umiarkowany. Grona wyraźnie wydłużone, cylindryczne, wielkości 100-150 g, lekko zwarte. Jagody są żółtozielone, średniej wielkości, soczyste, kuliste i wyrównane, skórka cienka, z różowym odcieniem. Pora dojrzewania gron przypada przeważnie w pierwszej połowie września. Wytrzymałość krzewów na mróz do -28 stopni C.

7/11
Bolero - przerobowa odmiana mieszańcowa hodowli niemieckiej...
fot. Pixabay

Bolero - przerobowa odmiana mieszańcowa hodowli niemieckiej o wysokiej odporności na choroby. Wzrost krzewów jest silny. Grona stożkowate, średnie i duże, wielkości, 170-230 g, lekko zwarte. Jagody są ciemnogranatowe z woskowym szarym nalotem, średniej wielkości 17 mm, kuliste, skórka cienka, miąższ soczysty, słodki, sok słabo barwiąc. Pora dojrzewania gron przypada w drugiej połowie września. Wytrzymałość na mróz do -26 stopni C.

8/11
Cabernet Karol – odmiana z Niemiec. Wzrost krzewów...
fot. Pixabay

Cabernet Karol – odmiana z Niemiec. Wzrost krzewów średnio-silny. Grona cylindryczno-stożkowate, o średniej masie 140-180 g, wydłużone, zwarte. Jagody są granatowe, wielkości 15mm, kuliste i wyrównane, skórka cienka z woskowym nalotem. Pora dojrzewania gron przypada najczęściej w trzeciej dekadzie września. Wytrzymałość na mróz do - 25 stopni C. Odmiana na czerwone wino jakościowe typu Cabernet, o wysokiej odporności na choroby grzybowe.

Kontynuuj przeglądanie galerii
WsteczDalej

Polecamy

Andrzej z Plutycz zdradza plany na przyszłość. Na polu pojawił się prawdziwy potwór

Andrzej z Plutycz zdradza plany na przyszłość. Na polu pojawił się prawdziwy potwór

W polskich lasach pierwsze borowiki i maślaki. Pogoda zaskoczyła grzybiarzy

W polskich lasach pierwsze borowiki i maślaki. Pogoda zaskoczyła grzybiarzy

Drzewa owocowe kwitną szybciej. Czy przymrozki mogą im jeszcze zaszkodzić?

Drzewa owocowe kwitną szybciej. Czy przymrozki mogą im jeszcze zaszkodzić?

Zobacz również

Andrzej z Plutycz zdradza plany na przyszłość. Na polu pojawił się prawdziwy potwór

Andrzej z Plutycz zdradza plany na przyszłość. Na polu pojawił się prawdziwy potwór

Potężna kolejka przed poznańską galerią! Rośliny rozeszły się jak "świeże bułeczki"

Potężna kolejka przed poznańską galerią! Rośliny rozeszły się jak "świeże bułeczki"