Hiszpania, Meksyk - churros
Te prążkowane pączki w kształcie fletu powstały w Hiszpanii, na śniadanie. Zyskały nową popularność w Ameryce Łacińskiej. Po usmażeniu na głębokim tłuszczu, są posypywane cynamonem i cukrem. W Hiszpanii macza się je w sosie czekoladowym, w Meksyku można znaleźć różne inne wariacje tego smakołyku, np. czekolada staje się tutaj nadzieniem.
Holandia - oliebollen
Smażone w głębokim tłuszczu słodkie "knedle" przypominające pączki. Nadziewa się je rodzynkami lub orzechami i posypuje cukrem pudrem. idealny przysmak na chłodne dni.
Francja, USA - beignets
Obecnie uważane za tradycję Nowego Orleanu, ale powstały we Francji. To puszyste kwadraciki, które smaży się na złoty kolor, a następnie posypuje cukrem pudrem.
Portugalia - malasadas
Te pączki były tradycyjnie spożywane na dzień przed Wielkim Postem i stały się popularne na Hawajach. Malasadas przywieźli tam wcześni osadnicy portugalscy.