Takie pączki je się w różnych zakątkach świata. Nie tylko w Polsce jemy słodkości w tłusty czwartek

Justyna Madan
Justyna Madan
W tłusty czwartek zjadamy ok. 100 milionów pączków! A co je się na świecie?
W tłusty czwartek zjadamy ok. 100 milionów pączków! A co je się na świecie? pixabay.com
Pączki jakie znamy w Polsce to słodkie drożdżowe bułki smażone w głębokim tłuszczu, najlepiej na smalcu. Z nadzieniem lub bez, polane lukrem lub czekoladą, albo posypane cukrem pudrem. Pączki zajadamy nie tylko w tłusty czwartek! A jakie pączki lub pączkopodobne słodkości królują na stołach w innych zakątkach świata? Jest tłusto i słodko, czyli tak, jak powinno być!

Spis treści

Zacznijmy od tego, że pączki, które można dostać w sklepach i piekarniach przez cały rok, biją rekordy popularności w tłusty czwartek. Jest to ostatni czwartek przed wielkim postem. Wszelkie chwyty tego dnia są dozwolone! A konkretnie, można objadać się do woli, zwłaszcza słodkościami, a pączki tego dnia wiodą prym.

Szacuje się, że tylko w tłusty czwartek Polacy zjadają ok. 100 milionów pączków! Tradycja, tradycją. W innych krajach nie istnieje, ale pączki lub słodkości smażone na głębokim tłuszczu je się na całym świecie.

Zobacz: Takie słodkości je się na świecie

Pączki w tłusty czwartek, placki w tłusty wtorek

„Austriacy też zjadają pączki w tłusty czwartek. Nazywają się krapfen. Nie są tak tłuste, jak polskie, często nawet suche jak na moje polskie podniebienie. Zwykle posypane cukrem pudrem, a nie lukrem. W środku jest marmolada morelowa albo z czerwonych owoców lub gęsty sos waniliowy. Jest kilka wariantów, ale pewnie nie tyle, co w Polsce” – opowiada Joanna z kanału YouTube Bochemia Vienna.

W Kanadzie natomiast obchodzi się Tłusty Wtorek, a konkretnie Pancake Tuesday czyli „plackowy wtorek”. Jest to tradycja, która ma korzenie chrześcijańskie. Dlaczego wtorek? Bo jest to ostatni dzień przed środą popielcową.

„Tradycyjnie podaje się tego dnia placki polane syropem klonowym, a nie pączki. Pączki, czyli donuts są w Kanadzie niesamowicie popularne i można je znaleźć w każdej kawiarni, których jest tutaj mnóstwo. Natomiast Polacy próbują, skutecznie, wejść na rynek z naszymi pączkami i pojawiają się one przed tłustym czwartkiem w supermarketach, ale tylko w tym okresie. A Polacy świętują tutaj różnie i po polski i po kanadyjsku, głównie ze względu na dzieci –mówi Krystyna Puczko, Polka mieszkająca w Kanadzie.

W Norwegii natomiast, chociaż nie znajdzie się pączków podobnych do tych, które znamy w Polsce, to w kawiarniach i piekarniach kupić można znane na całym świecie donuty. Poza tym, podczas święta Fastelavn, podobnie jak w Danii, je się Fastelavnsboller, czyli bułeczki nadziane kremem i dżemem. Są one tak ważną częścią tradycji, jak choinka podczas Bożego Narodzenia.

Świat kocha pączki w różnych postaciach

Jeśli uznamy, że pączek, to słodkie ciasto smażone na głębokim tłuszczu (niekoniecznie drożdżowe) to przykładów takich przysmaków na całym świecie możemy znaleźć bez liku.

  • W Indiach je się jalebi, W Hiszpanii czy Meksyku – churros, Francuzi kochają donuty z nadzieniem czekoladowym, a w Nowym Orleanie objemy się beignets. Nie wiecie, o co chodzi? Nie ma sprawy, wyjaśniamy! Szczegóły znajdziecie w galerii:
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: „Wojna cenowa” sklepów. Ile sklepy na tym zarabiają?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera