Chrupiące faworki według przepisu babci to jeden z przysmaków idealnych na tłusty czwartek! Prosty przepis

Agata Wodzień-Nowak
Faworki to jeden z przysmaków karnawału. Najwięcej zjadamy ich w tłusty czwartek.
Faworki to jeden z przysmaków karnawału. Najwięcej zjadamy ich w tłusty czwartek. 123rf
Faworki z przepisu babci są najlepsze, bo przywołują piękne wspomnienia. Można je odtworzyć i samodzielnie zrobić chruściki. Składniki na faworki to krótka lista, a samo przygotowanie też nie jest bardzo czasochłonne, zwłaszcza gdy zapewnimy sobie pomoc, szczególnie na ostatnim etapie. Przygotowanie ciasta na faworki zajmie około 15 minut. Jedna osoba może rozwałkowywać kolejne partie i przewijać paski, a druga smażyć faworki. Szybko nabierają złotego koloru i trzeba je zdjąć. Oto przepis na faworki z zeszytu babci i garść wspomnień karnawału w tradycji ludowej.

Spis treści

Okres karnawału był na wsi czasem wesel, zabaw i głośnego śpiewu. Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego wspomina, że chodzący po wsi zapustni przebierańcy płatali figle, a odgrywane przez nich scenki miały zwiastować odrodzenie przyrody i zapewnić szczęście domownikom.

Mięsopust, czyli ostatnie dni karnawału na wsi świętowano przede wszystkim w karczmie, tańcząc przy skocznej muzyce. Ucztowano zajadając bliny, racuchy, ciasto nadziewane słoniną i smażone na smalcu, popijając dla humoru mocnymi trunkami, wymienia ŚODR.

Dziś z karnawałowymi przysmakami kojarzą się głównie pączki i faworki.

Składniki na faworki. Czego potrzebujemy?

  • 1,5 szklanki mąki (szklanka o pojemności 250 ml)
  • 4 łyżki masła
  • szczypta soli
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 5 żółtek
  • 3 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany
  • łyżka spirytusu lub octu
  • cukier puder do posypania
  • smalec/olej do smażenia

Faworki - przepis babci krok po kroku

Zaczynamy robienie faworków z przepisu babci. Na początek ucieramy cukier z miękkim masłem i stopniowo dodajemy żółtka, śmietanę oraz spirytus lub ocet. Dodajemy też po łyżeczce mąki przesianej przez sito i cały czas ucieramy.

Gdy ucieranie idzie już opornie, przekładamy ciasto na blat lub stolnicę, dodajemy szczyptę sili i pozostałą mąkę. Następnie wyrabiamy ciasto i gdy jest już gładkie, możemy rozgrzać tłuszcz na głębszej patelni lub w garnku.

Oddzielamy kawałek ciasta i rozwałkowujemy na grubość ok. 2-3 mm. Rozcinamy na paski długości 8-10 cm i w każdym z nich robimy nacięcie. Przekładamy przez nie jeden z końców faworka.

Chruściki smażymy na złoty kolor z obu stron. Wyjmujemy na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Teraz wystarczy posypać cukrem pudrem i gotowe!

Podpowiedź. Dziś, aby ułatwić sobie pracę, zamiast ucierać masło, możemy je roztopić i przestudzone dodać do utartych jajek z cukrem.

Nasze babcie smażyły faworki zazwyczaj na smalcu, my dziś częściej używamy oleju rzepakowego.

Faworki to jeden z przysmaków karnawału. Najwięcej zjadamy ich w tłusty czwartek.
Faworki to jeden z przysmaków karnawału. Najwięcej zjadamy ich w tłusty czwartek. pixabay.com

Karnawał w ludowej tradycji był bardzo wesoły

Faworki są jednym z przysmaków karnawału, który zaczyna się zaraz po Nowym Roku i trwa do Środy Popielcowej. Szczególnie dużo chruścików zjadamy przy okazji tłustego czwartku, który rozpoczyna ostatni tydzień zabaw przed Wielkim Postem. Karnawał 2024 trwa, choć ten współczesny różni się od tego sprzed dziesięcioleci i stuleci.

W Polsce według tradycji od tłustego czwartku aż do Środy Popielcowej trwał najweselszy czas zabawy, hucznych bali i biesiad, które słynęły z objadania się tłustymi potrawami.

„Objadanie się w tłusty czwartek symbolizowało dostatek i pomyślność domownikom oraz żeby w ciągu roku nie zabrakło im jedzenia”, przypomina Muzeum Wsi Mazowieckiej w Sierpcu. „Do uczty wchodziły koniecznie pączki, na smalcu w domu smażone, lub chrust, czyli faworki, ciastka podługowate, kruche, na smalcu smażone”, pisał Oskar Kolberg.

Ostatnie dni karnawału po staropolsku były nazywane zapustami lub mięsopustem. Muzeum Ziemi Kujawskiej i Dobrzyńskiej we Włocławku przypomina o korowodzie grup zapustnych. To zwyczaj obchodzenia domów przez osoby przebrane za zwierzęta. W polskiej obyczajowości spotykamy się z nim od adwentu do Wielkanocy.

I choć spór o rodowód tychże zwyczajów dzieli badaczy kultury to dla etnologa zapustne działania to przede wszystkim obrzęd, w swym najgłębszym, archetypicznym sensie zaliczany do kategorii praktyk „zaklinających urodzaj”.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Polacy opracowali lek na śmiertelną chorobę

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na strefaagro.pl Strefa Agro