Agata Wodzień-Nowak
wydawca, redaktor onlineStrefa AgroBydgoszcz
1514 materiałów
Serwis Strefa Agro powstał w czerwcu 2015 roku, a ja mam sposobność współtworzyć go od początku. Obszary, którymi interesuję się zawodowo to przede wszystkim:
- rolnictwo,
- żywność,
- ogrodnictwo,
- społeczność wiejska.
Rolnictwo jest bardzo ważną częścią polskiej gospodarki i wciąż dynamicznie się zmienia, opowiadając na potrzeby i wyzwania XXI wieku. Sektor agro rozwija się i przechodzi technologiczną, cyfrową ewolucję. Rolnictwo precyzyjne przy pomocy nowoczesnych narzędzi pozwala lepiej planować, szacować i wychodzić naprzeciw potrzebom roślin czy zwierząt.
Polskie rolnictwo coraz śmielej specjalizuje się, a rolnicy podnoszą kompetencje, z szacunkiem traktując ziemię, jako warsztat pracy. Rolnictwo podobnie jak inne sektory gospodarski jest też obszarem wrażliwym na tym, co dzieje się na światowych rynkach.
Globalne wyzwania, a może wprost problemy, docierają i do naszych gospodarstw. Zmiany w handlu, zaburzenia w łańcuchach dostaw związane np. z pandemią COVID-19, wojna na Ukrainie, rynkowe gry np. ceną gazu silnie oddziałują na ciągłość i opłacalność produkcji. Dużą rolę odgrywają czynniki zewnętrzne, jak warunki atmosferyczne, a produkcja pod chmurką jest narażona na susze, nawałnice czy wymrożenia. W rolnictwie jednak nie ma czasu na przerwy i przestoje.
To sektor strategiczny, bo zapewniający bezpieczeństwo żywnościowe. Z jednej strony liczą się światowe trendy, a z drugiej lokalność, którą konsumenci zaczynają na nowo doceniać. Świadome zakupy i zrównoważony rozwój jako silne trendy powodują, że zakupy prosto od rolnika są modne i poszukiwane. Przykładem są regionalne e-bazarki z bazą produktów i kontaktów bezpośrednio od producentów. Duże znaczenie ma wsparcie - dopłaty bezpośrednie i inne formy pomocy z budżetu unijnego i krajowego.
O tym wszystkim piszę na Strefie Agro, serwisie, który ma przynosić użyteczną wiedzę, praktyczne porady, ważne doniesienia. Jest miejsce na inspiracje i ciekawostki. To miejsce dla rolnictwa, konsumenta i powiązanych z nimi obszarów. Zachęcam do kontaktu: agata.wodzien@polskapress.pl.

Sprzedać czy trzymać, oto jest pytanie, które nurtuje rolników. Ceny zbóż
Rolnik z Mazowieckiego napisał, że właśnie sprzedał pszenicę za 1200 netto, a mógł po żniwach za 1560. Ceny zbóż w skupach spadają, a nie wszystkie firmy chcą...

Dopłaty bezpośrednie 2023. Co się zmieni, a co zostanie po staremu?
Pracownicy ARiMR nie mają wątpliwości, że to nie będzie łatwy rok. Do zmian w dopłatach trzeba się przygotować, przyzwyczaić. Czasem pewnie pojawią się błędy i...

Kiedy sadzić maliny i podcinać krzewy? Wiosna to bardzo ważny moment
Kiedy sadzić maliny, a potem jak je podcinać? Uprawa malin nie jest trudna, jednak to rośliny wrażliwe na mrozy i suszę. Maliny to jedne z najpopularniejszych...

W tym roku więcej zapłacisz za psa, bo urósł podatek. Kto musi zapłacić i ile?
Podatek od posiadania psa w swojej maksymalnej stawce od 1 stycznia 2023 r. może być wyższy. Posiadanie czworonożnego przyjaciela kosztuje i nie chodzi tylko o...

Nie prześpij zimy w ogrodzie. Kalendarz ogrodnika i działkowca na cały rok
Kiedy bielić młode drzewa owocowe? Co z przycinaniem jabłoni i kupowaniem nasion? Wydawać by się mogło, że styczeń to czas odpoczynku od prac ogrodowych, jednak...

Kiedy siać pomidory na rozsadę, kapustę, seler i paprykę? Pilnuj terminów
Termin siewu warzyw jest bardzo ważny dla ich prawidłowego rozwoju. Kalendarz siewu podpowie, kiedy siać paprykę, pomidory na rozsadę do tunelu lub szklarni,...

Nowości w dopłatach, wrócił VAT na nawozy. To zmienia się w rolnictwie w tym roku
Przed nami ważne zmiany w rolnictwie w 2023 roku. Realizacji doczeka się nowa Wspólna Polityka Rolna, a tym samym zmiany w dopłatach bezpośrednich. Pojawią się...

Logowanie w eWniosekPlus przez PUE. Jaką kwotę trzeba wpisać w 2023 roku?
Aplikacja eWniosekPlus jest już dość dobrze znana rolnikom, którzy składają wnioski o dopłaty bezpośrednie. W 2023 roku formularz online będzie rozszerzony o...

Ależ one chrupią. Faworków nie może zabraknąć w karnawale. Przepis babci
Faworki z przepisu babci są najlepsze, bo przywołują piękne wspomnienia. Można je odtworzyć i samodzielnie zrobić chruściki. Składniki na faworki to krótka...

Takiego drewna nie używaj do wędzenia kiełbasy, ryby i szynki, bo będą gorzkie
Jakim drewnem wędzić szynki, ryby i kiełbasy, jakiej wilgotności powinno być drewno, od czego zależy kolor i smak wędlin z wędzarni? Odpowiadamy na...