1/10
W jesiennym sezonie królują dynie. Postaw na przepisy z...
fot. Krystian Dobuszyński/Polska Press

Postaw na dynię

W jesiennym sezonie królują dynie. Postaw na przepisy z bogatego w witaminy, potas, żelazo i magnez warzywa.

2/10
Każda część dyni może znaleźć zastosowanie w kuchni –...
fot. Krystian Dobuszyński/Polska Press

Dynie - bogactwo smaku

Każda część dyni może znaleźć zastosowanie w kuchni – miąższ, pestki, a w niektórych przypadkach nawet skórka. Warto wiedzieć, że rodzina dyniowatych to nie tylko dynie. Do tej grupy należą również arbuzy, melony, cukinie, a nawet ogórki.

3/10
Dynia kocha przyprawy. Aby podkręcić smak jesiennych dań...
fot. Łukasz Kaczanowski/Polska Press

Przyprawy do dyni

Dynia kocha przyprawy. Aby podkręcić smak jesiennych dań warto dodać nuty cytrusowe, kokosowe, imbir, chilli, pieprz, cynamon, goździki albo kardamon.

4/10
Pyszny pomarańczowy krem z dyni rozgrzewa w chłodne jesienne...
fot. Michał Gaciarz/Polska Press

Zupa z dyni - klasyka gatunku

Pyszny pomarańczowy krem z dyni rozgrzewa w chłodne jesienne dni. Do przygotowania potrzebna jest przeciętnej wielkości posiekana w kawałki dynia, którą podsmażamy na oliwie wraz z marchewką, cebulą i ząbkiem czosnku. Obrobione warzywa zalewamy przygotowanym wcześniej bulionem drobiowym (ok. 3 szklanek) i gotujemy 30-40 minut pod przykrywką. Całość należy zmiksować i podawać ze śmietaną dla smaku.

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Robisz ognisko? Uniknij tego prostego błędu, przez który kiełbaski będą gorzkie

Robisz ognisko? Uniknij tego prostego błędu, przez który kiełbaski będą gorzkie

Andrzej z Plutycz zdradza plany na przyszłość. Na polu pojawił się prawdziwy potwór

Andrzej z Plutycz zdradza plany na przyszłość. Na polu pojawił się prawdziwy potwór

W polskich lasach pierwsze borowiki i maślaki. Pogoda zaskoczyła grzybiarzy

W polskich lasach pierwsze borowiki i maślaki. Pogoda zaskoczyła grzybiarzy

Zobacz również

Robisz ognisko? Uniknij tego prostego błędu, przez który kiełbaski będą gorzkie

Robisz ognisko? Uniknij tego prostego błędu, przez który kiełbaski będą gorzkie

Trwa rozpaczliwa walka polskich sadowników! Jeśli przegrają, nie będzie owoców

Trwa rozpaczliwa walka polskich sadowników! Jeśli przegrają, nie będzie owoców