5/9
Nazywa się je polskimi grzybami mun. Kroimy je w paski,...
fot. pixabay.com

Uszak bzowy

Nazywa się je polskimi grzybami mun. Kroimy je w paski, możemy je dusić, smażyć, gotować jak inne grzyby, na przykład boczniaki. Poza tym nadają się też do marynowania. - Są znakomitym dodatkiem do ryżu, makaronu, zup, zapiekanek, mięs, a także dań kuchni chińskiej i japońskiej. Uszaki bzowe nadają się także do suszenia (przed jedzeniem należy je namoczyć) – wyjaśnia Katarzyna Laszczak na portalu regioDOM.

6/9
Można gotować je jak zwykłą kaszę i tak też jeść. Olej z...
fot. pixabay.com

Nasiona wiesiołka

Można gotować je jak zwykłą kaszę i tak też jeść. Olej z nasion wiesiołka zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe omega-6: kwas linolowy (LA) i gamma-linolenowy (GLA), fitosterole, białko bogate w aminokwasy siarkowe, witaminy i minerały (witaminę E, cynk, selen, magnez, wapń). Obniża cholesterol, ciśnienie tętnicze krwi, łagodzi stres, wzmacnia odporność, a to tylko kilka z wielu jego właściwości.

7/9
Z suszonych i sproszkowanych kwiatostanów leszczyny pieczono...
fot. pixabay.com

Kwiatostan leszczyny

Z suszonych i sproszkowanych kwiatostanów leszczyny pieczono kiedyś, w niektórych regionach, chleb. Innym sposobem jest zamoczenie kwiatostanów w cieście naleśnikowym (przyprawionym wytrawnie, sól, pieprz i ulubione przyprawy) i smażenie na oleju na złotą barwę. Odciskamy nadmiar oleju i można zajadać.

8/9
Dzikim szczypiorem możemy zastępować ten zwykły, hodowlany....
fot. pixabay.com

Dziki szczypiorek

Dzikim szczypiorem możemy zastępować ten zwykły, hodowlany. Nadaje się więc na kanapki, do twarożku, do sałatek i wszędzie tam, gdzie zazwyczaj używamy szczypioru. Ma on wiele pozytywnych właściwości. Karoten, kwas foliowy, witaminy C, B1, B2, a także potas, sód, wapń, magnez, fosfor, kwas krzemowy i chlor.

Kontynuuj przeglądanie galerii
WsteczDalej

Polecamy

Rolnicy.Podlasie. Andrzej na wielkich zakupach. Nie żałował pieniędzy!

Rolnicy.Podlasie. Andrzej na wielkich zakupach. Nie żałował pieniędzy!

Niegdyś król polskich pól. 20 lat temu ostatni Bizon wyjechał z fabryki

Niegdyś król polskich pól. 20 lat temu ostatni Bizon wyjechał z fabryki

Rolnicy.Podlasie. Rewolucja na podwórku w Plutyczach. Koniec błota, jest beton

Rolnicy.Podlasie. Rewolucja na podwórku w Plutyczach. Koniec błota, jest beton

Zobacz również

Tragiczny wypadek na DK10 pod Choszcznem. Zginął traktorzysta [ZDJĘCIA]

Tragiczny wypadek na DK10 pod Choszcznem. Zginął traktorzysta [ZDJĘCIA]

Rysie poszły w las na terenie Nadleśnictwa Połczyn. Trwa przywracanie ich naturze

Rysie poszły w las na terenie Nadleśnictwa Połczyn. Trwa przywracanie ich naturze